ΑΘΗΝΑ
14:33
|
16.06.2024
Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Πολωνίας ζητούν η ασπίδα να προστατεύει την Ευρώπη από εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους και drones.
Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Πολωνίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πρόταση για τη δημιουργία μίας κοινής ασπίδας για την αεράμυνα της Ευρώπης, με κοινοτική χρηματοδότηση υπέβαλαν σήμερα με κοινή επιστολή τους προς την απερχόμενη Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ε.Ε., Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του, Ντόναλντ Τουσκ.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg οι δύο πρωθυπουργοί ζητούν να συζητηθεί η πρότασή τους στην επικείμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 27 και 28 Ιουνίου.

Ειδικότερα, οι Μητσοτάκης και Τουσκ ζητούν η ασπίδα να προστατεύει την Ευρώπη από εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους και drones, ενώ τονίζουν ότι η έγκριση ενός τέτοιου έργου σε ευρωπαϊκό επίπεδο να έστελνε ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την αποφασιστικότητα της Γηραιάς Ηπείρου να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Δεν είναι τυχαίο πάντως πως ΗΠΑ, Ελλάδα και Πολωνία είναι τα μέλη του NATO που πραγματοποίησαν τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες σε ποσοστό του ΑΕΠ το 2023.

Σε μία πρώτη αντίδρασή της η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έδειξε να συμμερίζεται την πρόταση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Πολωνίας αναφέροντας σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ:

«Ας συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και ταυτόχρονα να ενισχύουμε την άμυνά μας. Χρειαζόμαστε λιγότερο κατακερματισμό και περισσότερα κοινά projects, όπως μία αντιαεροπορική αμυντική ασπίδα που προτείνουν ο @kmitsotakis και ο @donaldtusk».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση επιβραβεύει «πρόθυμα» στελέχη της

Είμαι η αποχή. Και είμαι αυτοδύναμη

Γαλλία: Αιφνιδιαστική επιστροφή Ολάντ στο πολιτικό σκηνικό

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα