Δύο νέες φωλιές από θαλάσσιες χελώνες Caretta–Caretta στην παραλία του Ενυδρείου της πόλης της Ρόδου, έστησαν σήμερα, 23 Μαΐου, υπάλληλοι του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου-Ενυδρείου, ενός ιδρύματος που λειτουργεί υπό την αιγίδα του κρατικού Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.).
Σε ανάρτηση του Ενυδρείου της Ρόδου στο Facebook αναφέρεται η δημιουργία προστατευτικού πλαισίου γύρω από τις δύο νέες φωλιές θαλάσσιων χελωνών στην πολυσύχναστη παραλία της περιοχής σε τρεις γλώσσες ώστε να εκκολαφθούν τα αυγά χωρίς τον κίνδυνο να καταστραφούν από ξαπλώστρες ή ομπρέλες παραθεριστών.
Οι πρώτες φωλιές καταγράφηκαν φέτος νωρίς λόγω του πρώιμου καλοκαιριού και των αυξημένων θερμοκρασιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι χελώνες Caretta-Caretta συνηθίζουν να επιστρέφουν μετά από περίπου 20 χρόνια στην ίδια παραλία στην οποία γεννήθηκαν για να αποθέσουν τα αυγά τους, τα οποία θα εκκολαφθούν σε περίπου δύο μήνες.
Προσωπικό του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου-Ενυδρείου βρήκε εμφανέστατα ίχνη ωοτοκίας και περίφραξε τα σημεία με ειδική σήμανση ώστε να προστατευθούν οι φωλιές μέχρι την εκκόλαψή των αυγών.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της επώασης των αυγών δεν πρέπει προκαλείται σκίαση στη φωλιά ή να έλθει σε επαφή με γλυκό νερό και φυσικά τόσο εμείς όσο και τα κατοικίδια ζώα μας να μείνουν εκτός του περιφραγμένου χώρου.
Επιβιώνει ένα χελωνάκια στα 1.000
Σε κάθε ωοτοκία οι Caretta caretta αποθέτουν 100-120 αυγά, ενώ κάθε χελώνα μπορεί να κάνει έως τρεις φωλιές ανά έτος. Όμως, μόλις ένα στα 1.000 χελωνάκια θα καταφέρει να επιβιώσει μέχρι την ενηλικίωση.
Μη ξεχνάμε τον σημαντικό ρόλο των θαλάσσιων χελωνών στο οικοσύστημα, καθώς η αγαπημένη τους τροφή είναι οι μέδουσες.
Οι χελώνες Caretta Caretta είναι προστατευόμενα είδη από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία και οποιαδήποτε όχληση του είδους και των φωλιών του διώκεται ποινικά.