ΑΘΗΝΑ
07:24
|
16.06.2024
Στρατιωτικά γυμνάσια από την Κίνα στον περίπλου της Ταϊβάν, ως απάντηση στις προκλήσεις της Ταϊπέι, αλλά και της Ουάσινγκτον.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα έχει ξεκινήσει στρατιωτικά γυμνάσια μεγάλης κλίμακας σε περιοχές γύρω από την Ταϊβάν. Οι ασκήσεις με την κωδική ονομασία Κοινό Ξίφος 2024a θα διεξαχθούν από τις 23 έως τις 24 Μαΐου και θα συμμετέχουν στρατιωτικές υπηρεσίες, όπως ο στρατός, το ναυτικό, η αεροπορία και η πυραυλική δύναμη, ανακοίνωσε η Διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας.

Συγκεκριμένα, τα γυμνάσια θα διεξαχθούν στο στενό της Ταϊβάν, βόρεια, νότια και ανατολικά της Ταϊβάν, καθώς και σε περιοχές γύρω από τα ελεγχόμενα από την Ταϊβάν νησιά Κινμέν, Μάτσου, Γουκιού και Ντονγκίν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης.

Οι ασκήσεις χρησιμεύουν ως «αυστηρή τιμωρία» κατά των αυτονομιστικών πράξεων των δυνάμεων «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» και ως «αυστηρή προειδοποίηση» σε παρεμβάσεις και προκλήσεις από «εξωτερικές δυνάμεις», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Λι Σι, εκπρόσωπος της διοίκησης του θεάτρου. Οι ελιγμοί θα επικεντρωθούν στην εξάσκηση της κοινής ναυτικής και εναέριας ετοιμότητας μάχης σε περιοχές γύρω από το νησί της Ταϊβάν για να δοκιμαστούν οι κοινές πραγματικές πολεμικές ικανότητες, δήλωσε ο Λι.

Η επίδειξη δύναμης έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του νέου περιφερειακού ηγέτη της Ταϊβάν, William Lai Ching-te, ο οποίος υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. Λίγο αφότου ο υποψήφιος υπέρ της ανεξαρτησίας του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) της Ταϊβάν κέρδισε τις εκλογές, ορκίστηκε να «προστατεύσει την Ταϊβάν από τις συνεχείς απειλές και τον εκφοβισμό της Κίνας».

Σε απάντηση, ο επικεφαλής του Γραφείου Υποθέσεων της Ταϊβάν της Κίνας Τσεν Μπινχουά δήλωσε ότι το Πεκίνο «θα τηρήσει τη συναίνεση του 1992, η οποία ενσωματώνει την αρχή της μίας Κίνας, και θα αντιταχθεί σθεναρά στις αποσχιστικές ενέργειες που αποσκοπούν στην επίτευξη της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, καθώς και στις παρεμβάσεις εξωτερικών δυνάμεων».

Η Ταϊβάν κυβερνάται ανεξάρτητα από την ηπειρωτική Κίνα από το 1949. Το Πεκίνο θεωρεί το νησί ως επαρχία του, ενώ η Ταϊβάν -ένα έδαφος με τη δική της εκλεγμένη κυβέρνηση- υποστηρίζει ότι είναι αυτόνομη χώρα, αλλά σταματά να κηρύσσει την ανεξαρτησία της. Η Κίνα αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε επίσημες επαφές ξένων κρατών με την Ταϊπέι και θεωρεί αδιαμφισβήτητη την κινεζική κυριαρχία επί του νησιού.

Το Πεκίνο θα συνεργαστεί με όλα τα πολιτικά κόμματα και τις ομάδες της κοινωνίας της Ταϊβάν για να προωθήσει τις ανταλλαγές και τη συνεργασία με το νησί, καθώς και τις ειρηνικές σχέσεις με την Ταϊπέι και την «επανένωση της μητέρας πατρίδας», πρόσθεσε ο Τσεν.

Τα γυμνάσια επίσης προκύπτουν ως απάντηση στις προκλήσεις των ΗΠΑ οι υποδαυλίζουν περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή με μια σειρά κοινών ασκήσεων. Τα εκτεταμένα πολεμικά παιχνίδια Balikatan των ΗΠΑ και των Φιλιππίνων τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκαν κοντά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου τόσο το Πεκίνο όσο και η Μανίλα έχουν διεκδικήσεις.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιαν δήλωσε ότι οι Φιλιππίνες «θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η προσέλκυση χωρών εκτός της Θάλασσας της Νότιας Κίνας για να επιδείξουν τους μυς τους και να υποδαυλίσουν την αντιπαράθεση στην περιοχή, το μόνο που θα καταφέρει είναι να οξύνει τις εντάσεις και θα υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα». Ο Λιν είπε ότι επιδιώκοντας να ενισχύσουν την ασφάλειά τους χρησιμοποιώντας εξωτερικές δυνάμεις, οι Φιλιππίνες «θα βρεθούν σε μεγαλύτερη ανασφάλεια και θα γίνουν πιόνι ξένων δυνάμεων».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ερντογάν: «Το Eurofighter είναι σημαντικό για εμάς, αλλά δεν είμαστε χωρίς εναλλακτικές λύσεις»

Κινητοποιήσεις για Παλαιστίνη: Πού είναι το ελληνικό φοιτητικό κίνημα;

Βραζιλία: Στο πλευρό του υπουργού Οικονομικών ο Λούλα

ΣΥΡΙΖΑ: Επανεκκίνηση δεν γίνεται με ανακύκλωση προσώπων στις κυβερνητικές καρέκλες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα