ΑΘΗΝΑ
09:26
|
16.06.2024
Ο Γκουστάβο Πέτρο διέταξε το άνοιγμα πρεσβείας στην πόλη Ραμάλα ένα μήνα μετά την αναγνώριση της Παλαιστίνης από τη χώρα.
Γκουστάβο Πέτρο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο διέταξε το άνοιγμα πρεσβείας στην παλαιστινιακή πόλη Ραμάλα, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Λουίς Ζιλμπέρτο Μουρίγιο.

«Ο πρόεδρος Πέτρο έδωσε εντολή να εγκαταστήσουμε πρεσβεία της Κολομβίας στη Ραμάλα. Αυτό είναι το επόμενο βήμα που θα κάνουμε», δήλωσε ο Μουρίγιο στους δημοσιογράφους.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά την απόσυρση των διπλωματών της κυβέρνησης Πέτρο από το Ισραήλ και τη διακοπή των σχέσεων με τη χώρα στις 2 Μαΐου, αφού χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα ως «γενοκτονία».

Η πρόθεση να ανοίξει πρεσβεία στην Παλαιστίνη ανακοινώθηκε από τον Πέτρο στις 20 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, όταν συναντήθηκε με τους πρέσβεις του Ισραήλ, Γκάλι Νταγκάν, και της Παλαιστίνης, Ραούφ Αλμάλκι.

Σύμφωνα με τον Μουρίγιο, ο πρόεδρος ηγήθηκε επίσης μιας συνάντησης ηγετών στον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες, όπου συμφωνήθηκε να εφαρμοστούν στρατηγικές ώστε η Παλαιστίνη να αναγνωριστεί ως κράτος πλήρως και με το δικαίωμα ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως δήλωσε ο Κολομβιανός υπουργός Εξωτερικών:

Είμαστε βέβαιοι ότι όλο και περισσότερες χώρες θα αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη, και αυτό δεν είναι κάτι εναντίον του Ισραήλ ή των Εβραίων. Τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν στο πλαίσιο των συμφωνιών του Όσλο ότι θα δημιουργηθεί μια λύση δύο κρατών, και αν χρειάζονται δύο κράτη, η Παλαιστίνη πρέπει να αναγνωριστεί ως πλήρες κράτος.

Η ανακοίνωση έγινε την ίδια ημέρα που η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν ότι θα αναγνωρίσουν από κοινού το κράτος της Παλαιστίνης στις 28 Μαΐου. Η Κολομβία αναγνώρισε την Παλαιστίνη ως κράτος στις 3 Αυγούστου 2018, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ποια η εναλλακτική στο σημερινό οικονομικό μοντέλο;

Ερντογάν: «Το Eurofighter είναι σημαντικό για εμάς, αλλά δεν είμαστε χωρίς εναλλακτικές λύσεις»

Κινητοποιήσεις για Παλαιστίνη: Πού είναι το ελληνικό φοιτητικό κίνημα;

Βραζιλία: Στο πλευρό του υπουργού Οικονομικών ο Λούλα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα