ΑΘΗΝΑ
11:56
|
16.06.2024
Μεγαλώνει ο απολογισμός των θυμάτων του πολέμου στη Γάζα. Ως σήμερα έχουν σκοτωθεί πάνω από 35.800 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 80.011 άλλοι.
Θύματα του ισραηλινού στρατού στη Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εντεινόμενες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας πολλαπλασιάζουν καθημερινά τα θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.

Σήμερα, κατά την 230ή μέρα του π0ολέμου, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα ανέβασε τον συνολικό αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων σε τουλάχιστον 35.800 (μετά τον καταγεγραμμένο θάνατο τουλάχιστον 91 ανθρώπων μέσα στο τελευταίο 24ωρο) και τον αριθμό των τραυματιών σε τουλάχιστον 80.011.

Σε αυτούς τους αριθμούς δεν συμπεριλαμβάνονται πολλές χιλιάδες άνθρωποι που αγνοούνται μετά τον εγκλωβισμό τους σε ερείπια και συντρίμμια από τους καθημερινούς βομβαρδισμούς επί οκτώ μήνες.

Πιέσεις για έρευνα βασανιστηρίων από το Ισραήλ

Νωρίτερα, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα Βασανιστήρια, Άλις Τζιλ Έντουαρντς, κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ να ερευνήσει τις πολλαπλές καταγγελίες για απάνθρωπη, βάναυση και σκληρή κακομεταχείριση αιχμαλώτων πολέμου, συλληφθέντων αμάχων και κρατουμένων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και φυλακές.

Η ΄Εντουαρντς στη γραπτή δήλωσή της τόνισε πως έχει γίνει αποδέκτης πολλών καταγγελιών για ξυλοδαρμούς, χρήση δεσμών σε χέρια και πόδια αλλά και δέσιμο ματιών για πολύ μεγάλο διάστημα σε βάρος Παλαιστινίων που συλλαμβάνονται από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Η ίδια τόνισε πως υπάρχουν πολλές αναφορές για παραβίαση βασικών ανθρωπίνων  δικαιωμάτων σε βάρος αιχμαλώτων, συλληφθέντων και κρατουμένων, όπως στέρηση  ύπνου, στέρηση πρόσβασης σε τουαλέτες, απειλές σωματικής και σεξουαλικής βίας, άσκηση ξυλοδαρμών, προσβολών, υβριστικών χαρακτηρισμών και ταπεινώσεων αλλά και εξευτελισμοί που φωτογραφίζονται ή βιντεσκοπούνται.

Η ίδια δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχη για το γεγονός πως οι καταγγελίες μοιάζουν σε πολλά στοιχεία και δείχνουν πρότυπα καταχρηστικής και βάναυσης συμπεριφοράς από τις ισραηλινές αρχές και στρατό  βλέποντας «ευθύνες σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των διοικητών του στρατού, που πρέπει να θεωρηθούν υπόλογοι και να δοθούν δικαιώματα αποζημίωσης στα θύματα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γαλλία: Αιφνιδιαστική επιστροφή Ολάντ στο πολιτικό σκηνικό

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Ποια η εναλλακτική στο σημερινό οικονομικό μοντέλο;

Ερντογάν: «Το Eurofighter είναι σημαντικό για εμάς, αλλά δεν είμαστε χωρίς εναλλακτικές λύσεις»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα