ΑΘΗΝΑ
04:35
|
22.11.2024
Σε σύνολο 193 μελών, 84 κράτη ψήφισαν υπέρ, 19 κατά και 68 απείχαν, ανάμεσά τους η Ελλάδα και η Κύπρος.
Ο Σέρβος Πρόεδρος με τη σερβική σημαία στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι καμπάνες των Ορθοδόξων Εκκλησιών στη Σερβία ήχησαν, χθες Πέμπτη το μεσημέρι, καλώντας τους πιστούς σε προσευχή και συμπαράσταση απέναντι στις «εντελώς ψευδείς και άδικες κατηγορίες» του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών -όπως τις χαρακτηρίζει η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Σερβίας– και ενόψει της ψηφοφορίας της διακήρυξης για τη γενοκτονία στην Σρεμπρένιτσα, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας. Έκκληση για προσευχή «υπέρ του ομόδοξου, αδελφικού, σερβικού λαού» απηύθυνε και ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος.

Η διακήρυξη που κατατέθηκε από τη Γερμανία και τη Ρουάντα, με αναφορά στα γεγονότα του 1995, για να ανακηρυχτεί η 11η Ιουλίου παγκόσμια ημέρα μνήμης της γενοκτονίας στην Σρεμπρένιτσα υπερψηφίστηκε, παρά την οργισμένη αντίδραση του Βελιγραδίου, καθώς σε σύνολο 193 μελών, 84 κράτη ψήφισαν υπέρ, 19 κατά και 68 απείχαν, ανάμεσά τους η Ελλάδα και η Κύπρος.

Από τη Νέα Υόρκη ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς υποστήριξε ότι το ψήφισμα ανοίγει το Κουτί της Πανδώρας, εστιάζοντας στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία κρατών – μελών του ΟΗΕ δεν το υπερψήφισε. Μάλιστα, έκανε ονομαστική αναφορά ευχαριστώντας ειδικά την Κίνα, την Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ουγγαρία που ήταν από τις χώρες που το καταψήφισαν, αλλά και την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Σλοβακία που ήταν οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που απείχαν και με αυτόν τον τρόπο εξέφρασαν την διαφωνία τους, παρά τις πιέσεις που δέχτηκαν.

«Η διακήρυξη για την Σρεμπρένιτσα θα υπονομεύσει την ειρηνική συμβίωση των λαών στην Βοσνία», επεσήμανε ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ενώ η πολιτική ηγεσία της Σερβίας υποστηρίζει ότι «αποτελεί μία πολιτική πράξη στιγματισμού ενός ολόκληρου έθνους».

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων Μίλοραντ Ντόοντικ, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σρπσκα, του σερβικού κομματιού της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που αντιπροσωπεύει περίπου τη μισή της επικράτεια, δήλωσε μέσω social media την Τετάρτη ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ θα οδηγήσει στη διαίρεσή της. «Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη έχει φτάσει στο τέλος της ή, για να είμαι πιο ακριβής, το τέλος της ήρθε από εκείνους που ορκίστηκαν στο όνομά της. Το μόνο που μένει σε εμάς είναι να προσπαθήσουμε να είμαστε καλοί γείτονες και να χωρίσουμε ειρηνικά».

Μαζικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Μαυροβούνιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης να υπερψηφίσει την διακήρυξη για την Σρεμπρένιτσα. Έξω από το κυβερνητικό κτήριο στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα συγκεντρώθηκαν υποστηρικτές σερβικών κομμάτων, φιλορωσικών οργανώσεων και κληρικοί της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας οι οποίοι καλούσαν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την στάση της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απολύσεις και πιθανό κλείσιμο για το ισραηλινό εργοστάσιο της Yokohama

Ο Φραγκογιάννης στην εκδήλωση της εμιρατινής πρεσβείας στην Αθήνα

Μετά το σούπερ μάρκετ, άνοιξε και ξενοδοχείο στο Άγιο Όρος με υπηρεσίες μασάζ και αγιορείτικης κουζίνας

Interregnum: Από τα χτυπήματα «βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος» στο χρώμα των κόκκινων γραμμών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα