ΑΘΗΝΑ
10:43
|
17.06.2024
Ο Αρμένιος Πρωθυπουργός δεν έδωσε παρόν στην συνάντηση της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών στο Ασγκαμπάτ.
Νικόλ Πασινιάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν παρέλειψε τη συνάντηση της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) την Παρασκευή στο Ασγκαμπάτ του Τουρκμενιστάν, σε μια ακόμη ένδειξη της μετατόπισης της χώρας από τις περιφερειακές συμμαχίες στη συνεργασία με τη Δύση.

Προηγουμένως, εκπρόσωποι της χώρας του νοτίου Καυκάσου είχαν επίσης σταματήσει να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του Οργανισμού Συλλογικής Συνθήκης Ασφαλείας (CSTO), επικρίνοντάς τον για την αποτυχία του να υπερασπιστεί τις αυτονομιστικές δυνάμεις που υποστήριζε η Αρμενία κατά τη διάρκεια του πολέμου των 44 ημερών με το Αζερμπαϊτζάν το 2020.

Την Τετάρτη, ο Πασινιάν κατηγόρησε δύο κράτη μέλη της Κοινοπολιτείας ότι βοηθούν άμεσα το Αζερμπαϊτζάν, αν και δεν τα κατονόμασε (εικάζεται ότι υπονοεί την Ρωσία και την Λευκορωσία).

Μετά την ήττα στον πόλεμο του Καραμπάχ το 2020, η Αρμενία στράφηκε όλο και περισσότερο προς τη Δύση για στρατιωτική βοήθεια, απομακρυνόμενη από τις περιφερειακές δομές. Ωστόσο, η Αρμενία συνεχίζει να συμμετέχει στα μετασοβιετικά οικονομικά σχήματα με μειωμένη συμμετοχή.

Νωρίτερα την Παρασκευή, η Ρωσία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Αρμενία για διαβουλεύσεις μετά από μήνες δημόσιων διαφωνιών και σκληρών αντιρωσικών δηλώσεων από κορυφαίους Αρμένιους αξιωματούχους.

Εν τω μεταξύ, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση των αρχηγών κυβερνήσεων της ΚΑΚ επικεντρώθηκαν στις προοπτικές οικονομικής συνεργασίας, με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν να ζητά τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος πληρωμών για την υποστήριξη των αυξανόμενων εμπορικών αναγκών.

Όπως δήλωσε ο Ρώσος Πρωθυπουργός:

Ο εμπορικός κύκλος εργασιών εντός της Κοινοπολιτείας αυξήθηκε κατά περισσότερο από τα δύο τρίτα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με το 6% αυτής της αύξησης να αποδίδεται στην εφαρμογή των αποφάσεων του σχεδίου δράσης. Αυτό συνέβαλε με επιπλέον 7% στην αύξηση του αμοιβαίου εμπορίου υπηρεσιών.

Τόνισε ότι η εφαρμογή των συμφωνιών για το ελεύθερο εμπόριο υπηρεσιών και τις επενδύσεις εντός της Κοινοπολιτείας θα δώσει σημαντική ώθηση στη συνεργασία της ένωσης.

Η Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών είναι ένας περιφερειακός οργανισμός που σχηματίστηκε κατά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και αποτελείται από 11 χώρες. Δημιουργήθηκε για να διευκολύνει τη συνεργασία σε πολιτικά, οικονομικά θέματα και θέματα ασφάλειας, με στόχο την προώθηση των ειρηνικών σχέσεων και της αμοιβαίας υποστήριξης μεταξύ των κρατών μελών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σύγκρουση φιλιππινέζικου πλοίου και κινεζικού σκάφους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Εβραίος πολιτικός επικαλείται τον Χίτλερ

Αυλαία με Διεθνή Διάσκεψη για το Ινστιτούτο Τσίπρα

«32 χρόνια από το Μάαστριχτ: Οι επιπτώσεις και συνέπειες»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα