ΑΘΗΝΑ
13:09
|
17.06.2024
Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας δήλωσε ότι ο πληθωρισμός της χώρας αναμένεται να μειωθεί σημαντικά.
Φατίχ Καραχάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αφού έφτασε στο αποκορύφωμά του τον Μάιο, ο πληθωρισμός στην Τουρκία θα μειωθεί σημαντικά, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι η χώρα του βρίσκεται στα πρόθυρα αποπληθωρισμού.

Ο Φατίχ Καραχάν σημείωσε ότι η τράπεζα ξεκίνησε μια διαδικασία νομισματικής σύσφιξης πέρυσι. Όπως δήλωσε στην παγκόσμια πρώτη σύνοδο κορυφής της Αλμπάρακα στην Κωνσταντινούπολη, με τίτλο «Παγκόσμιες προοπτικές για την ισλαμική οικονομία»: Θεμελιώδεις αρχές και ανάγκες:

Ενώ η αρχική άνοδος του πληθωρισμού στη μεταπανδημική περίοδο οφειλόταν στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και στην αύξηση των τιμών της ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η επόμενη περίοδος χαρακτηρίστηκε από υψηλή ζήτηση.

Οι συνθήκες υψηλής ζήτησης οδήγησαν σε σημαντική αύξηση του μεριδίου της εγχώριας ζήτησης στη σύνθεση της ανάπτυξης και σε σημαντική επιδείνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς η κατανάλωση και οι εισαγωγές χρυσού εκτινάχθηκαν.

Τόνισε ότι η διαδικασία σταδιακής και ισχυρής νομισματικής σύσφιξης που ξεκίνησε η τράπεζα τον Ιούνιο αντανακλάται στις χρηματοπιστωτικές συνθήκες όπως αναμενόταν και σε αυτό το περιβάλλον, η απόδοση των περιουσιακών στοιχείων σε τουρκικές λίρες αυξήθηκε και η τάση για αποταμίευση άρχισε να αυξάνεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενώ η συμβολή της κατανάλωσης στην ανάπτυξη μειώθηκε, η αρνητική επίδραση των καθαρών εξαγωγών στην ανάπτυξη εξασθένησε και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε από περίπου 60 δισ. δολάρια σε 30 δισ. δολάρια.

Ο Καραχάν σημείωσε ότι κατά τη διαδικασία αυτή, τα αποθέματα της τράπεζας αυξήθηκαν κατά περισσότερα από 40 δισ. δολάρια και ξεπέρασαν τα 140 δισ. δολάρια.

Παράλληλα με αυτή την εξέλιξη, οι υποχρεώσεις της Κεντρικής Τράπεζας σε ξένο νόμισμα μειώθηκαν σημαντικά και σημειώθηκε σημαντική βελτίωση της ρευστότητας σε συνάλλαγμα.

Ο κύριος καθοριστικός παράγοντας της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής θα συνεχίσει να είναι η υλοποίηση της διαδικασίας αποπληθωρισμού, δήλωσε, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η τράπεζα θα διατηρήσει αποφασιστικά τη σφιχτή κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της μέχρις ότου η υποκείμενη τάση του μηνιαίου πληθωρισμού μειωθεί σημαντικά και μόνιμα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το εκλογικό μήνυμα δεν ελήφθη (να δεις τι σου ‘χουν για μετά)

Στο σφυρί 80 ακίνητα των ΕΛΤΑ

Λουκέτο 48 ωρών σε κατάστημα πολυεθνικής στο Σύνταγμα

Τα τέσσερα «μετά-»: «Τσουνάμι» ενόψει

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα