ΑΘΗΝΑ
09:02
|
22.11.2024
Ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας Αλβάρο Ουρίμπε έγινε ο πρώτος αρχηγός του κράτους που αντιμετωπίζει ποινική δίκη στη λατινοαμερικανική χώρα.
Ο Ουρίμπε, ο οποίος ήταν πρόεδρος από το 2002 έως το 2010, έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία και κατηγόρησε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Κολομβίας για «πολιτική εκδίκηση».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας Αλβάρο Ουρίμπε κατηγορήθηκε για παραποίηση μαρτύρων και δωροδοκία, και έγινε ο πρώτος αρχηγός του κράτους που αντιμετωπίζει ποινική δίκη στη λατινοαμερικανική χώρα, αναφέρει το Al Jazeera.

Οι κατηγορίες προκύπτουν από έρευνα για τους φερόμενους δεσμούς του Ουρίμπε με δεξιές παραστρατιωτικές ομάδες. Ο 71χρονος ηγέτης κατηγορείται ότι «προσέφερε μετρητά ή άλλα οφέλη» σε μάρτυρες για να δυσφημήσει έναν πολιτικό αντίπαλο που ερευνούσε τους οικογενειακούς δεσμούς του με τις ένοπλες ομάδες.

Εάν καταδικαστεί, ο Ουρίμπε αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 12 ετών.

Ο Ουρίμπε, ο οποίος ήταν πρόεδρος από το 2002 έως το 2010, έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία και κατηγόρησε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Κολομβίας για «πολιτική εκδίκηση».

Υπάρχουν υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών στις οποίες ακούγεται ο πρώην πρόεδρος να συζητά με έναν από τους δικηγόρους του τις προσπάθειες να ανατραπούν δύο πρώην παραστρατιωτικοί που επρόκειτο να καταθέσουν εναντίον του. Ο Ουρίμπε είπε ότι οι συνομιλίες του είχαν υπεκλαπεί παράνομα.

«Ποτέ δεν επιδίωξα να ψάξω για μάρτυρες. Ήθελα να υπερασπιστώ τη φήμη μου», είπε ο Ουρίμπε κατά τη διάρκεια της εικονικής ακρόασης.

Η δικαστής Σάντρα Χερέντια απέρριψε το αίτημά του για διάλυση της υπόθεσης.

Η υπόθεση χρονολογείται το 2012

Ο Ουρίμπε δήλωσε την Παρασκευή ότι αισθάνθηκε πληγωμένος επειδή ήταν ο πρώτος πρώην πρόεδρος που έπρεπε να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο.

Το θέμα χρονολογείται από το 2012, όταν ο Ουρίμπε, τότε γερουσιαστής, υπέβαλε καταγγελία εναντίον του αριστερού γερουσιαστή Ιβάν Σεπέντα, τον οποίο κατηγόρησε ότι σχεδίαζε σχέδιο για να τον συνδέσει ψευδώς με παραστρατιωτικές ομάδες.

Αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να μην ερευνήσει τον Σεπέντα, στρέφοντας το βλέμμα του στον Ουρίμπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ημερίδα για τις νομικές και πολιτικές όψεις του κινήματος Αντίστασης και Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ: Να μπει τέλος στους διωγμούς πιστών στην Ουκρανία

Εκδήλωση-Συζήτηση: «Γενοκτονία, Αντίσταση και Αντι-αποικιακότητα στη Μέση Ανατολή/Δυτική Ασία»

Διαπολιτισμικό Σχολείο Ανατολικής Θεσσαλονίκης: Αναγκαστική μετεγκατάσταση μεσούσης της χρονιάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα