ΑΘΗΝΑ
08:22
|
17.06.2024
Εβδομαδιαίες απώλειες για το πετρέλαιο λόγω μη αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αλλά και μειωμένης ζήτησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν εβδομαδιαίες απώλειες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 24 Μαΐου, λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών σχετικά με τον χρόνο της πρώτης μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και των χαμηλότερων προοπτικών ζήτησης στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή αργού παγκοσμίως.

Το διεθνές αργό αναφοράς Brent διαπραγματευόταν στα 81,19 δολάρια ανά βαρέλι στις 15:03 τοπική ώρα την Παρασκευή, σημειώνοντας πτώση περίπου 3,3% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος των 83,98 δολαρίων το βαρέλι την Παρασκευή της προηγούμενης εβδομάδας.

Το West Texas Intermediate (WTI), ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς, διαπραγματευόταν στα 76,69 δολάρια το βαρέλι την ίδια ώρα την Παρασκευή, σημειώνοντας μείωση περίπου 4,2% από τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, η οποία έκλεισε στα 80,06 δολάρια το βαρέλι.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς ξεκίνησαν την εβδομάδα με άνοδο των τιμών μετά την επιβεβαίωση από την Τεχεράνη του θανάτου του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν και άλλων αξιωματούχων σε συντριβή ελικοπτέρου στη βορειοδυτική επαρχία της χώρας την Κυριακή.

Οι φόβοι για την προσφορά υπέρ των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου πυροδοτήθηκαν από τις ανησυχίες για τις πολιτικές επιπτώσεις στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα, αλλά αργότερα αντισταθμίστηκαν από τις ανησυχίες για τη ζήτηση στις ΗΠΑ.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δημοσίευσε τα πρακτικά της την Τετάρτη, αποκαλύπτοντας ότι το επιτόκιο πολιτικής μπορεί να παραμείνει σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο, ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι της τράπεζας δήλωσαν ότι είναι ανοιχτοί στην αύξηση των επιτοκίων, αν χρειαστεί.

Μετά τη δημοσίευση των πρακτικών, η πιθανότητα η τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο μειώθηκε στο 50% από 65% πριν από τη δημοσίευσή τους.

Οι δηλώσεις των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας που προειδοποιούσαν να μην ενεργήσουν βιαστικά για μειώσεις των επιτοκίων προκάλεσαν ανησυχίες για την υποχώρηση της διάθεσης για ζήτηση στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.

Περαιτέρω σηματοδότηση της πτώσης της ζήτησης προς στήριξη των χαμηλότερων τιμών αποτέλεσαν τα αποτελέσματα των αποθεμάτων της Υπηρεσίας Πληροφοριών για την Ενέργεια (EIA) την Τετάρτη, τα οποία έδειξαν αύξηση αποθεμάτων που ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες της αγοράς.

Τα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,8 εκατ. βαρέλια κατά την εβδομάδα που έληξε στις 17 Μαΐου, έναντι των προσδοκιών της αγοράς για μείωση κατά περίπου 2,4 εκατ. βαρέλια.

Κατά την ίδια περίοδο, τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, τα οποία εξαιρούνται από τα εμπορικά αποθέματα αργού, αυξήθηκαν επίσης κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τα τέσσερα «μετά-»: «Τσουνάμι» ενόψει

Έρευνες της Adidas για καταγγελία «δωροδοκίας μεγάλης κλίμακας» στην Κίνα

Ποια η εναλλακτική στο σημερινό οικονομικό μοντέλο;

Βραζιλία: Στο πλευρό του υπουργού Οικονομικών ο Λούλα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα