ΑΘΗΝΑ
12:01
|
17.06.2024
Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια αλλά θα την τηρήσουμε είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.
Γιώργος Γεραπετρίτης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ερωτηθείς για τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε πως «παρακολουθούμε την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών» υπογραμμίζοντας πως ένα από τα χαρακτηριστικά της είναι ότι «δεν προβλέπεται σήμερα η δυνατότητα μονομερούς καταγγελίας».

«Πρόκειται για μία διεθνή συμφωνία, η οποία κυρώθηκε από τα δύο κοινοβούλια, αυτό σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να τροποποιηθεί μονομερώς από κανένα από τα μέρη. ‘Αρα, ακόμη κι αν υπάρχει βούληση από τη Βόρεια Μακεδονία ή από την Ελλάδα να τροποποιήσουν τη συνθήκη μονομερώς, αυτό δεν μπορεί να γίνει», ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Εξωτερικών.

Σχολίασε πως «εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια» και πως «υπό τις συνθήκες τις οποίες τρέχει ο κόσμος σήμερα είναι εντελώς αδύνατον να προβλέπεις τα μελλούμενα, εκείνο το οποίο οφείλεις να κάνεις ως συνετός πολιτικός, ως συνετός διαχειριστής, είναι να μπορείς να έχεις εκπονήσει όλα τα δυνατά σενάρια και να έχεις έτοιμες τις αντιδράσεις και τα αντανακλαστικά» υπενθυμίζοντας ότι αυτό έγινε και μετά τα όσα διεμήφθησαν κατά την πρόσφατη ορκωμοσία της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας.

«Για να τοποθετήσουμε τα πράγματα στο πλαίσιο τους, κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία δεν έχει ακόμη ορκιστεί, πρωθυπουργός δεν έχει ορκιστεί, άρα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συνομιλητής. Αντιλαμβάνεστε ότι η ενέργεια της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας ήταν μία κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, από την άλλη πλευρά αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή τη στιγμή πολιτική ηγεσία στη Βόρεια Μακεδονία δεν υφίσταται. Βρισκόμαστε ακόμη σε υπηρεσιακή κυβέρνηση, θα υπάρξει συγκρότηση της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας την ερχόμενη εβδομάδα και ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης εντός του Ιουνίου. Αμέσως μόλις υπάρξει η κυβέρνηση αυτή θα προβούμε στα δέοντα», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Υπενθύμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση ήδη ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε επισημάνει τα προβλήματα της εν λόγω επιζήμιας, όπως σημείωσε, συμφωνίας. «Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μία συνθήκη, η οποία προέβλεψε θέματα τα οποία έχουν κόστος για την Ελλάδα και από την άλλη πλευρά ήταν μία συμφωνία, η οποία τεχνικά – νομικά είχε πολύ σοβαρά προβλήματα, τα οποία συν τω χρόνω ανακύπτουν, και για τον λόγο αυτό εξαρχής εμείς είχαμε τοποθετηθεί ότι αυτή η συμφωνία είναι επιζήμια. Εντούτοις είναι σαφέστατο -και το έχει πει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, στην κύρωση, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: τη συμφωνία αυτή θα την τηρήσουμε και θα μεριμνήσουμε για την πιστή της τήρηση. Όχι μόνο γιατί υπάρχει συνέχεια του κράτους, γιατί είναι προφανές ότι έχοντας διαμορφώσει το συγκεκριμένο γεωπολιτικό περιβάλλον και έχοντας αυτή τη στιγμή κυρώσει τη συμφωνία και μη δυνάμενοι να την τροποποιήσουμε μονομερώς, αυτό το οποίο οφείλουμε να πράττουμε είναι να είμαστε σίγουροι ότι το άλλο μέρος την εφαρμόζει με συνέπεια», υπογράμμισε ο Υπουργός.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

BBC: «Το ελληνικό λιμενικό πετάει μετανάστες στη θάλασσα για να πεθάνουν»

Τη διάλυση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου ανακοίνωσε ο Νετανιάχου

Σύγκρουση φιλιππινέζικου πλοίου και κινεζικού σκάφους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Εβραίος πολιτικός επικαλείται τον Χίτλερ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα