ΑΘΗΝΑ
14:04
|
17.06.2024
Έληξαν οι εθνικές συνομιλίες με συμφωνία για παράταση της μετάβασης στη δημοκρατία κατά 60 μήνες από τον Ιούλιο.
Ο στρατιωτικός ηγέτης της Μπουρκίνα Φάσο Ιμπραήμ Τραορέ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι στρατιωτικοί ηγέτες της Μπουρκίνα Φάσο θα παραμείνουν στην εξουσία για άλλα πέντε χρόνια αφού έληξαν οι εθνικές συνομιλίες με τη συμφωνία για παράταση της μετάβασης στη δημοκρατία κατά 60 μήνες από τον Ιούλιο, σύμφωνα με το κείμενο ενός εγκεκριμένου νέου χάρτη, αναφέρει το Al Jazeera.

«Η διάρκεια της μετάβασης έχει καθοριστεί σε 60 μήνες από τις 2 Ιουλίου 2024», δήλωσε ο συνταγματάρχης Μούσα Ντιάλο, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της διαδικασίας εθνικού διαλόγου, μετά τις συνομιλίες το Σάββατο.

Ο νέος χάρτης υπογράφηκε κατά τη διάρκεια αυτού που ήταν αρχικά ένας διήμερος εθνικός διάλογος που ξεκίνησε νωρίτερα το Σάββατο, φαινομενικά για να χαράξει τον δρόμο της επιστροφής στην πολιτική διακυβέρνηση στη χώρα που συγκλονίζεται από πολιτική βία.

Ο στρατός κατέλαβε την εξουσία σε ένα πραξικόπημα το 2022 και είχε υποσχεθεί να διεξαγάγει εκλογές τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους για να αποκαταστήσει την πολιτική εξουσία, αλλά είπε επίσης ότι οι εκτιμήσεις ασφαλείας θα έχουν προτεραιότητα.

«Οι εκλογές που σηματοδοτούν το τέλος της μετάβασης μπορεί να διοργανωθούν πριν από αυτήν την προθεσμία, εάν το επιτρέπει η κατάσταση ασφαλείας», αναφέρει ο νέος χάρτης, που υπογράφεται από τον στρατιωτικό ηγέτη Ιμπραήμ Τραορέ.

Ο χάρτης επιτρέπει επίσης στον Τραορέ να είναι υποψήφιος πρόεδρος όταν γίνουν οι εκλογές.

Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, οι ποσοστώσεις δεν θα χρησιμοποιούνται πλέον για την ανάθεση θέσεων στη συνέλευση σε μέλη των παραδοσιακών κομμάτων. Αντίθετα, ο «πατριωτισμός» θα θεωρείται το μοναδικό κριτήριο για την επιλογή των βουλευτών.

Εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, δυνάμεις ασφαλείας και άμυνας και νομοθέτες στη μεταβατική συνέλευση συμμετείχαν στις συνομιλίες στην Ουαγκαντούγκου, τις οποίες μποϊκοτάρουν πολλά πολιτικά κόμματα.

Η καθυστέρηση είναι πιθανό να εμβαθύνει τις ανησυχίες για την οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, μια περιοχή που έχει δει οκτώ πραξικοπήματα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Στη Μπουρκίνα Φάσο, ένοπλες ομάδες έχουν ξεσηκώσει από το 2015 μια εξέγερση που έχει σκοτώσει χιλιάδες και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια. Η στρατιωτική κυβέρνηση στη χώρα αγωνίστηκε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ασφαλείας της – ο λόγος που είπε ότι ανέλαβε την εξουσία τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η κυβέρνηση διέκοψε τους στρατιωτικούς δεσμούς με τον πρώην αποικιακό ηγέτη Γαλλία και στράφηκε στη Ρωσία για υποστήριξη ασφαλείας. Περίπου το ήμισυ της επικράτειας της Μπουρκίνα Φάσο παραμένει εκτός κυβερνητικού ελέγχου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κουλέμπα: Απαραίτητος ο διάλογος με τη Ρωσία για τον τερματισμό της σύγκρουσης

Το εκλογικό μήνυμα δεν ελήφθη (να δεις τι σου ‘χουν για μετά)

Νίκος Παππάς: Εκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ όπως στη Γαλλία

BBC: «Το ελληνικό Λιμενικό πετάει μετανάστες στη θάλασσα για να πεθάνουν»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα