ΑΘΗΝΑ
01:42
|
27.07.2024
Το Πράδο που εξασφάλισε τον πίνακα και τον εκθέτει, χαρακτήρισε το έργο ως «μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία της τέχνης».
Ο κάποτε χαμένος πίνακας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πίνακας που δημιουργήθηκε πριν τέσσερις αιώνες από τον Ιταλό σπουδαίο ζωγράφο Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζο  (29 Σεπτεμβρίου 1571-18 Ιουλίου 1610), που εγκαθίδρυσε την τεχνική του κιαροσκούρου, έθεσε τις βάσεις του μπαρόκ, και στη συνέχεια ενέπνευσε γενιές και γενιές καλλιτεχνών, παραλίγο να πουληθεί πριν τρία χρόνια για 1.500 ευρώ!

Το έργο γνωστό ως «Ecce Homo» («Ιδού ο Άνθρωπος»), που ζωγραφίστηκε στα τελευταία χρόνια του Ιταλού δασκάλου, έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο αφού οι ειδικοί του μουσείου τον εντόπισαν σε έναν κατάλογο δημοπρασίας και τηλεφώνησαν στο υπουργείο Πολιτισμού της Ισπανίας για να μοιραστούν τις υποψίες τους ότι ο πίνακας είχε αποδοθεί λανθασμένα.

Όπως έγινε γνωστό στη συνέχεια, το έργο ανήκε αρχικά σε Ισπανούς αντιβασιλείς στη Νάπολη, από τους οποίους πέρασε στη συλλογή του βασιλιά Φιλίππου Δ’.

Το 1823 περιήλθε στα χέρια της οικογένειας Pérez de Castro, από τους απογόνους της οποίας αγοράστηκε από τον σημερινό ιδιοκτήτη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ισπανικών ΜΜΕ, ο ιδιοκτήτης είναι Βρετανός υπήκοος που ζει στην Ισπανία και ο οποίος πλήρωσε 36 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια ανακοινώθηκε πως ο ιδιοκτήτης αυτός προχώρησε σε συμφωνία με το μουσείο Πράδο της Μαδρίτης ώστε να εκτεθεί από σήμερα, 27 Μαΐου ως τον Οκτώβριο τρέχοντος έτους.

Το Πράδο που εξασφάλισε τον πίνακα και τον εκθέτει, χαρακτήρισε το έργο ως «μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία της τέχνης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαμπρή γιορτή η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Γιάννης Αγγελάκας: Ακυρώνει τις καλοκαιρινές συναυλίες για λόγους υγείας

«Ματαδόρ»: Εξαγριώνεται ακριβώς επειδή ερωτεύεται

Προς τον Κήπο των Εσπερίδων η νέα έκθεση τέχνης στο ίδρυμα Κυδωνιέως Άνδρου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα