Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) κατέγραψε, ότι οι προκαταρκτικές της έρευνες δείχνουν ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα είναι η πιο θανατηφόρα περίοδος για τους δημοσιογράφους από τότε που η οργάνωση άρχισε να συλλέγει δεδομένα το 1992.
Η CPJ διερευνά σχεδόν 350 επιπλέον περιπτώσεις πιθανών δολοφονιών, συλλήψεων και τραυματισμών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Αναλυτικά έως τις 27 Μαΐου είχε επιβεβαιωθεί ότι:
- Σκοτώθηκαν 107 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης: 102 Παλαιστίνιοι, δύο Ισραηλινοί και τρεις Λιβανέζοι.
- Τραυματίστηκαν 32 δημοσιογράφοι.
- Αγνοούνται 2 δημοσιογράφοι
- Συνελήφθησαν 38 δημοσιογράφοι.
- Πολλαπλές επιθέσεις, απειλές, κυβερνοεπιθέσεις, λογοκρισία και δολοφονίες μελών της οικογένειας
«Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα, οι δημοσιογράφοι πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα-τη ζωή τους – για το ρεπορτάζ τους. Χωρίς προστασία, εξοπλισμό, διεθνή παρουσία, επικοινωνίες ή τροφή και νερό, εξακολουθούν να κάνουν τις κρίσιμες δουλειές τους για να πουν στον κόσμο την αλήθεια», δήλωσε ο Διευθυντής Προγράμματος του CPJ Carlos Martinez de la Serna στη Νέα Υόρκη.
«Κάθε φορά που ένας δημοσιογράφος σκοτώνεται, τραυματίζεται, συλλαμβάνεται ή αναγκάζεται να πάει στην εξορία, χάνουμε κομμάτια της αλήθειας. Οι υπεύθυνοι για αυτά τα θύματα αντιμετωπίζουν διπλές δίκες: μία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και μία άλλη μπροστά στο ασυγχώρητο βλέμμα της ιστορίας», πρόσθεσε.
Πηγή: Efsyn.gr