ΑΘΗΝΑ
17:07
|
26.06.2024
Το σοβαρό επεισόδιο ανταλλαγής πυρών στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα αναδεικνύει τους κινδύνους από τη συνέχιση του πολέμου.
Ισραηλινός στρατιώτης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σοβαρό επεισόδιο με έναν νεκρό Αιγύπτιο στρατιώτη σημειώθηκε νωρίς σήμερα το απόγευμα στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Ράφα της Γάζας, που έχει καταληφθεί από τον ισραηλινό στρατό.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ (εφημερίδα Maariv) που επικαλούνται «πηγές στον ισραηλινό στρατό», Αιγύπτιοι στρατιώτες πυροβόλησαν κατά Ισραηλινών στρατιωτών (δίχως να διευκρινίζεται ο λόγος) και εκείνοι ανταπέδωσαν τα πυρά με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Αιγύπτιος στρατιώτης.

Αμέσως μετά Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ήρθαν σε επαφή με Αιγύπτιους ανώτερους αξιωματικούς προκειμένου να μην πάρει άλλες διαστάσεις το συμβάν.

Ο ισραηλινός στρατός στη συνέχεια ανακοίνωσε πως ξεκινά έρευνα για τη διερεύνηση του επεισοδίου και πως «γίνεται διάλογος» με Αιγύπτιους αξιωματούχους.

Διαφορετική εκδοχή του συμβάντος δίνει το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jadeed υποστηρίζοντας πως οι πρώτοι που έριξαν πυρ ήταν Ισραηλινοί στρατιώτες από τη μεριά των συνόρων της Ράφας.

Η αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων με τη Ράφα της Γάζας

Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει μείωση των δυνάμεών του που έχουν καταλάβει το μεθοριακό πέρασμα της Ράφας εξηγώντας πως πρόκειται για λόγους ανασυγκρότησης και εκπαίδευσης στρατιωτών.

Το θερμό επεισόδιο διαδραματίζεται μερικές βδομάδες μετά την έναρξη της ισραηλινής χερσαίας επίθεσης στη Ράφα στις 6 Μαΐου στο πλαίσιο της οποίας οι Ισραηλινοί κατέλαβαν το μεθοριακό πέρασμα της Ράφας που λειτουργούσε ως τότε από τους Παλαιστίνιους προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Καΐρου που ανησυχεί για το ενδεχόμενο μαζικής εξόδου Παλαιστινίων αμάχων προς το αιγυπτιακό έδαφος λόγω της κλιμακούμενης ισραηλινής επίθεσης.

Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα από την πρώτη στιγμή έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ο οποίος αύριο, Τρίτη, μεταβαίνει στο Πεκίνο στο πλαίσιο αραβικής συνόδου για το παλαιστινιακό που θα διαρκέσει ως το Σάββατο και γίνεται υπό την αιγίδα της σινικής διπλωματίας και τη συμμετοχή αρκετών αραβικών χωρών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Λιμοκτονεί το 22% του πληθυσμού της Γάζας

Άρειος Πάγος: Κλήθηκαν δύο άτομα ως ύποπτοι για την υπόθεση των υποκλοπών

Νίκη των διαδηλωτών στην Κένυα- Ο Πρόεδρος Ρούτο απέσυρε το νομοσχέδιο για τους φόρους

Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι της «Αυγής»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα