ΑΘΗΝΑ
01:33
|
08.09.2024
Για πρώτη φορά συζητήθηκε το ενδεχόμενο κυρώσεων στο Ισραήλ από υπουργούς της Ε.Ε. Χρειάστηκε να καταγραφούν στη Γάζα πάνω από 36.000 νεκροί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ενδεχόμενο επιβολής  κυρώσεων κατά του Ισραήλ συζήτησαν απόψε για πρώτη φορά οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε.

Όπως έγινε γνωστό, συζήτησαν την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων σε βάρος του Ισραήλ «σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Μιχόλ Μάρτιν μιλώντας απόψε σε δημοσιογράφους μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., τόνισε πως υπήρξε «σαφής συναίνεση για την ανάγκη να τηρηθεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο». Εκτίμησε επίσης πως υπάρχει «μεγάλη ανησυχία μεταξύ των χωρών-μελών» σε σχέση με την ξεκάθαρη κατάσταση που δημιουργεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και πως υπήρχαν «σαφείς απόψεις πως το Ισραήλ θα πρέπει να την τηρήσει», να ανοίξει τα σύνορα με τη Ράφα και να σταματήσει τις στρατιωτικές επιθέσεις στη Ράφα.

Ανακοινώθηκε επίσης πως θα συγκληθεί το Συμβούλιο Συνδέσμου Ε.Ε.-Ισραήλ για να μεταφερθούν οι «έντονες ανησυχίες» και η αναζήτηση μίας «απάντησης» από το Ισραήλ σε σχέση «με την συμμόρφωσή του με τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου».

Το πρωί έντονα είχε αντιδράσει στο νέο μακελειό του ισραηλινού στρατού στο Ταλ αλ Σουλτάν της Ράφας και ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, λέγοντας πως από εδώ και μπρος δε θα αναφέρεται στο Ισραήλ αλλά στην κυβέρνηση Νετανιάχου γιατί αυτή η κυβέρνηση είναι που παίρνει αυτές τις αποφάσεις…

Και η αντίδραση του Σαρλ Μισέλ

Νωρίτερα, απόψε, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ) της Χάγης για τη Ράφα, υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Με ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης «Χ», ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει τα εξής:

«Είναι φρικτό να βλέπεις αθώους Παλαιστίνιους πολίτες να σκοτώνονται στην πρόσφατη επίθεση. Δεν υπάρχει ασφαλής ζώνη για τους εσωτερικά εκτοπισμένους στη Ράφα. Καλώ την ισραηλινή κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) και να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της επίθεση στη Ράφα. Πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα κατάπαυση του πυρός. Προτρέπω το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο να γίνονται σεβαστά. Υπενθυμίζω στην κυβέρνηση του Ισραήλ ότι η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Iσραήλ βασίζεται και πρέπει να συνεχίσει να βασίζεται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τις αξίες μας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα