ΑΘΗΝΑ
17:12
|
26.06.2024
Αφορμή για τις συναντήσεις του Κινέζου Προέδρου με 4 ηγέτες αραβικών χωρών δίνει το 10ο Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας-Αραβικών Χωρών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις δυνατότητες μίας «κοινής φωνής» ανάμεσα στην Κίνα και αραβικές χώρες πάνω στο παλαιστινιακό ζήτημα θα επιχειρήσουν να βρουν από σήμερα, Τρίτη, 28 Μαΐου ως το Σάββατο, 1η Ιουνίου, στο Πεκίνο, Κινέζοι και Άραβες ηγέτες στη σκιά του πολέμου στη Γάζα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του σινικού υπουργείου Εξωτερικών, στο 10ο υπουργικό Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας-Αραβικών Χωρών (που κλείνει φέτος 20 χρόνια δραστηριοτήτων) θα δώσουν παρών ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χάμαντ μπιν ίσα αλ Χαλίφα, ο Πρόεδρος της Τυνησίας Καΐς Σαγέντ, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλλά και ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος αναμένεται να εκφωνήσει βαρυσήμαντη ομιλία την ερχόμενη Πέμπτη.

Στο περιθώριο του Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας-Αραβικών Χωρών θα πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις του Κινέζου Προέδρου Σι με τους τέσσερις Άραβες ηγέτες.

Η Κίνα υποστηρίζει τον αγώνα των Παλαιστινίων για ελεύθερη πατρίδα και ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Έχει επίσης ζητήσει τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή της με την χερσαία επέμβαση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα της Νότιας Γάζας.

Τον περασμένο Νοέμβριο στο Πεκίνο πραγματοποιήθηκε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Κίνας, της Αιγύπτου, της Παλαιστίνης, της Ιορδανίας, της Ινδονησίας και της Σαουδικής Αραβίας. Τότε, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι είχε εκφράσει την ετοιμότητα της Κίνας να συνεργαστεί με τις αραβικές χώρες με σκοπό την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Ερντογάν: «Η Δύση στηρίζει τα σχέδια του ψυχασθενή Νετανίαχου»

Ρωσία: Δεν αναγνωρίζει τα εντάλματα σύλληψης κατά Σοϊγκού και Γερασίμοφ

Νορβηγικό συνταξιοδοτικό ταμείο γυρίζει την πλάτη στην Caterpillar λόγω Γάζας

Και επίσημα ο Μαρκ Ρούτε νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα