ΑΘΗΝΑ
08:37
|
02.07.2024
Τακτικές μαφίας φέρεται πως εφάρμοσε ο πρώην διευθυντής της Mossad Γιόσιο Κόεν στην πρώην επικεφαλής εισαγγελέα του ΔΠΔ, Φάτου Μπενσούντα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εάν αληθεύει το σημερινό εκτενές ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, τότε είναι μάλλον ασφαλές να πούμε πως ο πρώην διευθυντής της Mossad, Γιόσι Κόεν, εφάρμοσε πρακτικές που συνηθίζουν μαφιόζοι έναντι της πρώην γενικής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) της Χάγης, Φάτου Μπενσούντα, προκειμένου να μπλοκάρει την έναρξη έρευνας το 2021 για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη σε βάρος του Ισραήλ.

Η πρώην εισαγγελέας του ΔΠΔ, Φάτου Μπενσούντα

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο Κόεν που ήταν στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν δίστασε να λειτουργήσει σαν «ανεπίσημος αγγελιαφόρος του» ενώ τουλάχιστον μία δεκαετία δρούσε επιχειρώντας να υπονομεύσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καθώς η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία φοβάται τις έρευνες και τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος της εδώ και καιρό…

Γιόσι Κόεν, πρώην διευθυντής της Mossad

Τουλάχιστον τέσσερις πηγές είπαν στους δημοσιογράφους της Guardian πως η Μπενσούντα είχε ενημερώσει έναν μικρό αριθμό ανώτερων αξιωματούχων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τις προσπάθειες του Κόεν να την εκβιάσει και να την υπονομεύσει ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις για να μην προχωρήσει την ποινική έρευνα σε βάρος του Ισραήλ.

«Θα πρέπει να μας βοηθήσετε και εμείς θα σας φροντίσουμε. Δεν θέλουμε να μπλεχτείτε σε πράγματα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια τη δική σας ή της οικογένειάς σας» φέρεται πως είπε σε κάποιες από τις μυστικές συναντήσεις του ο Γιόσι Κόεν στην Φάτου Μπενσούντα.

Δίκτυο παρακολούθησης για εκβιασμό…

Όπως πληροφορήθηκαν οι δημοσιογράφοι της Guardian η Mossad είχε στήσει ένα δίκτυο «παρακολούθησης» της εισαγγελέως με σκοπό τον εκφοβισμό της και τον εκβιασμό της. Παρακολουθούσαν τις τηλεπικοινωνίες της ίδιας, του συζύγου της και άλλων μελών της οικογένειάς της με την προσμονή πως θα ανακαλύψουν κάτι «αξιοποιήσιμο» ώστε να την υπονομεύσουν και να την θέσουν υπό «έλεγχο».

Στο πλευρό της Mossad είχε σταθεί ένας «απρόσμενος» σύμμαχος: ο πρώην Πρόεδρος της ΛΔ Κονγκό, Τζόζεφ Καμπίλα.

Μάλιστα η εφημερίδα υπόσχεται και άλλες ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις σε σχέση με τις προσπάθειες που φέρεται πως καταβάλλει εδώ και μία δεκαετία το Ισραήλ σε βάρος του ΔΠΔ σε συνεργασία με δημοσιογράφους του ισραηλινο-παλαιστινιακού περιοδικού +972 Magazine και της εβραϊκής έκδοσης Local Call.

Ψέματα, λέει το γραφείο του Νετανιάχου

Η εφημερίδα επικοινώνησε με το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού για να σχολιάσει τις πληροφορίες και η απάντηση ήταν πως οι «ερωτήσεις που προωθήθηκαν σε μας είναι γεμάτες ψευδείς και αστήριχτες κατηγορίες που έχουν σκοπό να βλάψουν το κράτος του Ισραήλ».

Ο Κόεν αρνήθηκε να απαντήσει σε κλήση για να σχολιάσει το ρεπορτάζ όπως έκανε και η πρώην εισαγγελέας Φάτου Μπενσούντα, διάδοχος της οποίας στο ΔΠΔ, είναι ο Καρίμ Χαν, που πριν μερικές μέρες πρότεινε σε δικαστές να εξετάσουν την πρότασή του για την έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού και του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λωρίδα της Γάζας.

Τέλος, από την επικοινωνία της Guardian με το γραφείο του εισαγγελέα Καρίμ Χαν έγινε γνωστό πως ο τελευταίος «δεν συναντήθηκε ποτέ, ούτε μίλησε με τον επικεφαλής της Mossad». Από την άλλη, πηγές στο γραφείο του Καρίμ Χαν  ανέφεραν πως είχε γίνει στόχος «διαφόρων μορφών απειλών και επικοινωνιών που θα μπορούσαν να θεωρηθούν προσπάθειες επηρεασμού των δραστηριοτήτων του».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός από πυροβολισμούς στο Ψυχικό

Πυρκαγιές: Διάσπαρτες εστίες σε Χίο και Κω-Νέα φωτιά στο Ηράκλειο

«Καυτός» και ο Ιούλιος για τα τιμολόγια του ρεύματος

Πράσινο φως από τον Μαδούρο για επανέναρξη διαλόγου με τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα