ΑΘΗΝΑ
19:43
|
27.06.2024
Πάνω από τα μισά ενοικιαζόμενα ακίνητα χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνιες μισθώσεις και δεν είναι προσιτά για τους ντόπιους.
Η Μαγιόρκα δεν πωλείται!
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στις Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ότι δεν πάει άλλο με τον μαζικό τουρισμό που κατακλύζει το νησί κάθε θερινή περίοδο, καθιστώντας αβίωτη την ζωή των μόνιμων κατοίκων.

Κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, την πρωτεύουσα του μεγαλύτερου νησιού των Βαλεαρίδων. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ισπανικής αστυνομίας, στην κινητοποίηση συμμετείχαν περίπου 10.000 διαδηλωτές.

Ένα από τα αιτήματα των διαδηλωτών είναι να μην επιτρέπεται σε κάποιον που δεν είναι μόνιμος κάτοικος επί τουλάχιστον μία πενταετία να αγοράζει ένα ακίνητο, για να το εκμεταλλευτεί τουριστικά.

«Θέλουμε οι αρχές να θέσουν περισσότερους ελέγχους σε ό,τι αφορά τουριστικά καταλύματα» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters εκπρόσωπος μιας από τις συλλογικότητες που διοργάνωσαν τη διαμαρτυρία στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα.

Ο Χαβιέ Καρμπονέλ, ένας κτηματομεσίτης, είπε ότι πάνω από τα μισά ενοικιαζόμενα ακίνητα χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνιες μισθώσεις και δεν είναι προσιτά για τους ντόπιους. «Θέλουμε λιγότερο μαζικό τουρισμό και περισσότερο βιώσιμο τουρισμό», είπε ο Καρμπονέλ.

Μετά την Καταλονία, οι Βαλεαρίδες Νήσοι αναδείχθηκαν το 2023 η δεύτερη πιο δημοφιλής περιοχή της Ισπανίας για τους τουρίστες, προσελκύοντας 14,4 εκατομμύρια επισκέπτες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ισπανικού Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου.

Περίπου 18 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν την Καταλονία και 13,9 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφτηκαν τα Κανάρια Νησιά, το ισπανικό αρχιπέλαγος στα ανοιχτά της Δυτικής Αφρικής. Ο τουρισμός παράγει το 45% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των Βαλεαρίδων Νήσων, σύμφωνα με στοιχεία του Exceltur, ενός βιομηχανικού οργανισμού.

Μία μέρα πριν από τη διαδήλωση του Σαββάτου στη Μαγιόρκα, διοργανώθηκε μαζική διαδήλωση περίπου 1.000 ανθρώπων και στην Ίμπιζα, το πιο δημοφιλές νησί του συμπλέγματος, το οποίο θεωρείται παράδεισος για όσους αγαπούν τις αμμώδεις παραλίες και τα πάρτι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παιδική κατασκήνωση στο Γραμματικό: Εισαγγελική παρέμβαση μετά τις καταγγελίες

Brexit, λιτότητα και άλλα δαιμόνια: Εκλογές χωρίς επίδικο

Φωτιά στην Ύδρα: Ποινική δίωξη στους οκτώ από το Καζακστάν για εμπρησμό

Ισπανία: Βρέθηκε απολίθωμα παιδιού Νεάντερταλ με σύνδρομο Down

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα