Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προδίδει το παρελθόν της χώρας του και πάσχει από ιστορικό ρεβιζιονιστικό σύνδρομο, παραλείποντας τη συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης και άλλων συμμάχων στη νίκη επί του ναζισμού, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας την ομιλία του Μπάιντεν, στην οποία υπογράμμισε τον εξαιρετικό ρόλο των ΗΠΑ στη νίκη επί του Τρίτου Ράιχ, παραλείποντας να αναφερθεί στον ρόλο άλλων χωρών.
Σε ομιλία του, στο Μνημείο του Άρλινγκτον κοντά στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα, ο Μπάιντεν, τόνισε ότι ήταν οι Αμερικανοί στρατιώτες που αποβιβάστηκαν στη Νορμανδία πριν από 80 χρόνια αυτοί που «απελευθέρωσαν μια ολόκληρη ήπειρο και κυριολεκτικά έσωσαν τον κόσμο».
«Κάθε δεύτερος πρόεδρος των ΗΠΑ πάσχει από το σύνδρομο του ιστορικού ρεβιζιονισμού», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση στο κανάλι του στο Telegram. «Στην πραγματικότητα, θα ήταν περίεργο να περιμένουμε ευγνωμοσύνη στους λαούς της Σοβιετικής Ένωσης για τη νίκη επί του ναζισμού, από αυτούς που χρηματοδοτούν το νεοναζιστικό καθεστώς του Κιέβου και του παρέχουν όπλα».
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο σημείωσε ότι ο χρόνος «είναι πραγματικά αδίστακτος για τον θεσμό των προέδρων των ΗΠΑ».
«Η γενιά των ηγετών που συμμετείχαν προσωπικά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι), δεν θα επέτρεπαν ποτέ τους εαυτούς τους να αγνοήσουν την αποφασιστική συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην ήττα του Τρίτου Ράιχ. Θυμόμαστε ακόμα τα λόγια ευγνωμοσύνης του Ρούζβελτ προς τον Κόκκινο Στρατό», ανέφερε το υπουργείο.
Υπογράμμισε, τέλος, ότι υπό αυτές τις συνθήκες, η Ρωσία θα διατηρήσει τη μνήμη της συμμαχικής νίκης το 1945 ακόμη και χωρίς τις ΗΠΑ.
«Στις 9 Μαΐου, ολόκληρος ο κόσμος παρακολούθησε και άκουσε την ιστορία ζωντανά κατά την ομιλία του Ρώσου Προέδρου στην Παρέλαση της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία», καταλήγει η ανακοίνωση.