ΑΘΗΝΑ
03:57
|
28.06.2024
Αντιδράσεις προκαλεί η σημερινή ψήφιση του πολύκροτου νόμου περί ξένων πρακτόρων από την πλειοψηφία των βουλευτών στη βουλή.
Φιλοδυτικοί διαδηλωτές
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ενέκρινε το πολύκροτο νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων» σήμερα η βουλή της Γεωργίας, προκαλώντας τις αποδοκιμασίες πλήθους φιλοδυτικών υποστηρικτών κομμάτων της αντιπολίτευσης που παραμένουν για ώρες έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου στην πρωτεύουσα Τυφλίδα.

Πλήθος φιλοδυτικών διαδηλωτών που αντιδρά για το νομοσχέδιο ξένων πρακτόρων

Ο Γεωργιανός πρωθυπουργός Ηρακλί Κομπαχίτζε επέμεινε πως είναι απαραίτητος ο νόμος περί ξένων πρακτόρων, που υποχρεώνει ΜΚΟ και ΜΜΕ που παίρνουν το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό σαν «οργάνωση που επιδιώκει συμφέροντα ξένης δύναμης» και να υποβάλλονται σε «διοικητικό έλεγχο». Εξήγησε επίσης πως ο νόμος ενθαρρύνει τη διαφάνεια και περιορίζει «επιβλαβή ξένη επιρροή» στη Γεωργία.

Νωρίτερα, ο ιδρυτής του κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο» που είναι ο δισεκατομμυριούχος πρώην πρωθυπουργός Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, δήλωσε ότι ο νόμος «περί ξένων πρακτόρων» είναι αναγκαίος για να επιβεβαιωθεί η γεωργιανή κυριαρχία έναντι δυτικών δυνάμεων που, την επιβουλεύονται για να παρασύρουν τη χώρα σε σύγκρουση με τη Ρωσία.

Αντίθετα, με το πλευρό των αντιπολιτευόμενων φιλοδυτικών διαδηλωτών είναι ξεκάθαρα ισχυρές χώρες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ που έχουν καταδικάσει το νομοσχέδιο. Ορισμένοι ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι έχουν απειλήσει πως ο νέος νόμος μπορεί να διακυβεύσει την ενταξιακή προσπάθεια της Γεωργίας στην Ε.Ε.

Η Γεωργία είναι επισήμως χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. ενώ «φλερτάρει» και με την μελλοντική ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι απειλές της Χεζμπολάχ στα συμπεράσματα της συνόδου της Ε.Ε. για τη Μέση Ανατολή

Προεδρικές εκλογές αύριο στο Ιράν

Στόχος μας η ένταξη στην Ε.Ε., λέει ο Ερντογάν

Τσίπρας: Πρέπει να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για βιώσιμη λύση του Κυπριακού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα