ΑΘΗΝΑ
15:37
|
03.07.2024
Η συνδιάσκεψη στις Βρυξέλλες αφορά την παροχή βοήθειας σε Σύρους εκτοπισμένους εντός της χώρας τους και άλλους που έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε άλλες χώρες.
Ε.Ε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υποσχέσεις για τη συνολική χορήγηση 2,12 δισεκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη «του μέλλοντος» της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής έδωσαν σήμερα αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διάρκεια όγδοης συνδιάσκεψης δωρητών στις Βρυξέλλες. Από αυτά σχεδόν το 50% (1 δισ. ευρώ) θα πάει για την υποστήριξη Σύρων προσφύγων στην Τουρκία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ε.Ε., η συνδιάσκεψη αφορά την παροχή βοήθειας σε Σύρους πολίτες εκτοπισμένους εντός των συνόρων της χώρας τους και άλλους που έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε χώρες της περιοχής όπως η Τουρκία, ο Λίβανος, η Ιορδανία και το Ιράκ.

Με περισσή υποκρισία αξιωματούχοι της Ε.Ε., που είχαν προηγουμένως ανανεώσει ως τον  Ιούνιο του 2025 τις βαριές κυρώσεις σε βάρος της Συρίας που παραμένει τυπικά σε εμπόλεμη κατάσταση από το Μάρτιο του 2011, αναφέρθηκαν «στην ανάγκη για μία πολιτική διαδικασία στη Συρία ευθυγραμμισμένη με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Σε ανακοίνωση της Ε.Ε. αναφέρεται πως θα συνεχιστεί η «κινητοποίηση όλων των εργαλείων στη διάθεσή της»  για την «υποστήριξη του συριακού λαού» για επίτευξη «πολιτικής λύσης» στη Συρία και τη δημιουργία συνθηκών για «ένα πιο φωτεινό μέλλον για όλους τους Σύρους».

Τον περασμένο Απρίλιο είχαν πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες οι λεγόμενες «Μέρες Διαλόγου» για τη Συρία με τη συμμετοχή 600 ατόμων από συριακές φιλοδυτικές ΜΚΟ, αλλά και οργανώσεις χωρών της περιοχής και της διασποράς.

Συμμετείχαν επίσης αξιωματούχοι της ΕΕ, του ΟΗΕ, διεθνών ΜΚΟ, και ανταλλάχθηκαν απόψεις σε έξι θεματικές συνεδριάσεις με επίκεντρο την πολιτική διαδικασία τερματισμού του πολέμου, την ανάκαμψη, την υποστήριξη των υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης, το ζήτημα των αγνοουμένων του πολέμου και την απόδοση «ευθυνών».

Κατά τα άλλα, κυρώσεις στη Συρία ως τον Ιούνιο του 2025

Οι χώρες της ΕΕ ανέφεραν ότι παραμένουν «βαθιά ανήσυχες» για την κατάσταση στη Συρία, όπου 316 πρόσωπα και 86 οντότητες υπόκεινται πλέον σε ευρωπαϊκές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του παγώματος περιουσιακών στοιχείων και της απαγόρευσης ταξιδιών.

«Μετά από περισσότερα από 13 χρόνια, η σύγκρουση παραμένει πηγή πόνου και αστάθειας για τον λαό της Συρίας και την περιοχή» αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπάιντεν για την κακή επίδοση στο ντιμπέιτ: Έφταιγε το…τζετ λαγκ

Ποινή στη Φωτίου από τον Πρόεδρο της Βουλής για το «άι στο διάολο» στην Κεφαλογιάννη

Εκτός ΝΔ ο Λευτέρης Αυγενάκης-Δεν παραδίδει την έδρα του

Κάμαλα Χάρις: Η πρώτη επιλογή των Δημοκρατικών για να διαδεχθεί τον Μπάιντεν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα