Υποσχέσεις για τη συνολική χορήγηση 2,12 δισεκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη «του μέλλοντος» της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής έδωσαν σήμερα αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διάρκεια όγδοης συνδιάσκεψης δωρητών στις Βρυξέλλες. Από αυτά σχεδόν το 50% (1 δισ. ευρώ) θα πάει για την υποστήριξη Σύρων προσφύγων στην Τουρκία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ε.Ε., η συνδιάσκεψη αφορά την παροχή βοήθειας σε Σύρους πολίτες εκτοπισμένους εντός των συνόρων της χώρας τους και άλλους που έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε χώρες της περιοχής όπως η Τουρκία, ο Λίβανος, η Ιορδανία και το Ιράκ.
HE @Lolwah_Alkhater Minister of State for International Cooperation at the eighth Brussels Conference on “Supporting the future of Syria and the region”: Can collective imagination transcend the present moment to form another picture of the future of Syria, a picture in which… pic.twitter.com/e1qVs509ST
— Ministry of Foreign Affairs – Qatar (@MofaQatar_EN) May 28, 2024
Με περισσή υποκρισία αξιωματούχοι της Ε.Ε., που είχαν προηγουμένως ανανεώσει ως τον Ιούνιο του 2025 τις βαριές κυρώσεις σε βάρος της Συρίας που παραμένει τυπικά σε εμπόλεμη κατάσταση από το Μάρτιο του 2011, αναφέρθηκαν «στην ανάγκη για μία πολιτική διαδικασία στη Συρία ευθυγραμμισμένη με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Σε ανακοίνωση της Ε.Ε. αναφέρεται πως θα συνεχιστεί η «κινητοποίηση όλων των εργαλείων στη διάθεσή της» για την «υποστήριξη του συριακού λαού» για επίτευξη «πολιτικής λύσης» στη Συρία και τη δημιουργία συνθηκών για «ένα πιο φωτεινό μέλλον για όλους τους Σύρους».
Τον περασμένο Απρίλιο είχαν πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες οι λεγόμενες «Μέρες Διαλόγου» για τη Συρία με τη συμμετοχή 600 ατόμων από συριακές φιλοδυτικές ΜΚΟ, αλλά και οργανώσεις χωρών της περιοχής και της διασποράς.
Συμμετείχαν επίσης αξιωματούχοι της ΕΕ, του ΟΗΕ, διεθνών ΜΚΟ, και ανταλλάχθηκαν απόψεις σε έξι θεματικές συνεδριάσεις με επίκεντρο την πολιτική διαδικασία τερματισμού του πολέμου, την ανάκαμψη, την υποστήριξη των υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης, το ζήτημα των αγνοουμένων του πολέμου και την απόδοση «ευθυνών».
Κατά τα άλλα, κυρώσεις στη Συρία ως τον Ιούνιο του 2025
Οι χώρες της ΕΕ ανέφεραν ότι παραμένουν «βαθιά ανήσυχες» για την κατάσταση στη Συρία, όπου 316 πρόσωπα και 86 οντότητες υπόκεινται πλέον σε ευρωπαϊκές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του παγώματος περιουσιακών στοιχείων και της απαγόρευσης ταξιδιών.
«Μετά από περισσότερα από 13 χρόνια, η σύγκρουση παραμένει πηγή πόνου και αστάθειας για τον λαό της Συρίας και την περιοχή» αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση.