ΑΘΗΝΑ
15:19
|
24.06.2024
Συνήθης μέθοδος στην αντιπαράθεση μεταξύ των δύο αιωνίων εχθρών, η επίθεση με σκουπίδια, έχει χρησιμοποιηθεί πολλάκις και από τις δύο πλευρές.
Το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας μετέδωσε ότι μερικά από τα πεσμένα μπαλόνια έφεραν περιττώματα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με περισσότερα από 90 μπαλόνια που μετέφεραν σκουπίδια και προπαγανδιστικά φυλλάδια «βομβάρδισε» η Βόρεια Κορέα δύο συνοριακές επαρχίες της Νότιας Κορέας, με τις αρχές της Πιονγκγιάνγκ να προειδοποιούν τους πολίτες να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας προειδοποίησε επίσης το κοινό να μην αγγίζει τα λευκά μπαλόνια και τις πλαστικές σακούλες που κουβαλάνε επειδή σε αυτές υπάρχουν «βρώμικα απόβλητα και σκουπίδια».

Συνήθης μέθοδος στην αντιπαράθεση μεταξύ των δύο αιωνίων εχθρών, η επίθεση με σκουπίδια, έχει χρησιμοποιηθεί πολλάκις και από τις δύο πλευρές, από τον πόλεμο της Κορέας τη δεκαετία του 1950.

Το πρόσφατο περιστατικό έρχεται λίγες μέρες αφότου η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι θα απαντήσει στη «συχνή διασπορά φυλλαδίων και άλλων σκουπιδιών» σε παραμεθόριες περιοχές της, που έρχονται από τον Νότο.

«Σωροί σκουπιδιών και βρωμιάς θα διασκορπιστούν σύντομα στις συνοριακές περιοχές και το εσωτερικό της Νότιας Κορέας και θα βιώσει άμεσα πόση προσπάθεια απαιτείται για την απομάκρυνσή τους», ανέφερε ο υφυπουργός Άμυνας της Βόρειας Κορέας Κιμ Κανγκ Ιλ σε δήλωσή του στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, την Κυριακή.

Αργά την Τρίτη, κάτοικοι στα βόρεια της πρωτεύουσας του Νότου, Σεούλ και στις συνοριακές περιοχές έλαβαν γραπτά μηνύματα από τις αρχές που τους ζητούσαν να «απέχουν από υπαίθριες δραστηριότητες» και να ενημερώσουν την πλησιέστερη στρατιωτική βάση ή αστυνομικό τμήμα εάν εντοπίσουν «άγνωστο αντικείμενο».

Φωτογραφίες που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τσάντες δεμένες με κορδόνι σε λευκά ημιδιαφανή μπαλόνια που φέρουν χαρτί υγείας, χώμα και μπαταρίες, μεταξύ άλλων. Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap της Νότιας Κορέας μετέδωσε ότι «μερικά από τα πεσμένα μπαλόνια έφεραν περιττώματα, αν κρίνουμε από το σκούρο χρώμα και τη μυρωδιά τους».

Ο στρατός της Νότιας Κορέας καταδίκασε την πράξη ως «σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου». «Απειλεί σοβαρά την ασφάλεια του λαού μας. Η Βόρεια Κορέα είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει και την προειδοποιούμε αυστηρά να σταματήσει αμέσως αυτή την απάνθρωπη και ωμή ενέργεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εκτός από την προπαγάνδα κατά της Πιονγκγιάνγκ, ακτιβιστές στη Νότια Κορέα έχουν στείλει μπαλόνια στο Βορρά που μεταφέρουν, μεταξύ άλλων, μετρητά, απαγορευμένες ταινίες ή Κ-pop μουσική, ακόμη και Choco Pies – ένα νοτιοκορεατικό σνακ που απαγορεύεται στον Βορρά.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια ομάδα ακτιβιστών με έδρα τη Νότια Κορέα ισχυρίστηκε ότι είχε στείλει 20 μπαλόνια που μετέφεραν φυλλάδια κατά της Πιονγκγιάνγκ και USB sticks που περιείχαν κορεατική ποπ μουσική και μουσικά βίντεο πέρα από τα σύνορα.

Το κοινοβούλιο της Σεούλ ψήφισε νόμο τον Δεκέμβριο του 2020 που ποινικοποιεί την κυκλοφορία φυλλαδίων κατά της Πιονγκγιάνγκ, αλλά οι επικριτές έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ελευθερία του λόγου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Βόρεια Κορέα έχει επίσης στείλει αερόστατα προς τα νότια με αναφορές κατά των ηγετών της Σεούλ. Σε μια τέτοια περίπτωση, το 2016, τα μπαλόνια φέρεται να μετέφεραν χαρτί υγείας, αποτσίγαρα και σκουπίδια. Η αστυνομία της Σεούλ περιέγραψε το περιεχόμενο ως «επικίνδυνες βιοχημικές ουσίες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έκκληση του επικεφαλή της UNRWA κατά των προσπαθειών του Ισραήλ για τη διάλυσή της

Η Ρωσία καλεί την πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Μόσχα για την επίθεση στη Σεβαστούπολη

Εγκρίθηκε το 14ο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας: Τι περιλαμβάνει

Μπορέλ: Εκτός Ε.Ε. η Γεωργία εάν συνεχίσει τις ίδιες πολιτικές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα