ΑΘΗΝΑ
02:59
|
27.07.2024
Οι επιδρομές αφορούν μια ευρύτερη έρευνα για φερόμενη ρωσική επιρροή, μέσω της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «Voice of Europe».
Εικάζεται ότι ευρωβουλευτές έχουν λάβει αμοιβή για να διαδώσουν προπαγάνδα υπέρ του Κρεμλίνου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιδρομές στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο πραγματοποίησαν οι βελγικές και οι γαλλικές αστυνομικές αρχές το πρωί της Τετάρτης, αλλά και στο σπίτι ενός εν ενεργεία μέλους της Ευρωβουλής, το οποίο η βελγική ομοσπονδιακή δικαστική αστυνομία υποπτεύεται για διάδοση φιλορωσικής προπαγάνδας.

Οι επιδρομές αποτελούν μέρος μιας εκτεταμένης έρευνας για μια φερόμενη ρωσική επιχείρηση επιρροής, όπου εικάζεται ότι ευρωβουλευτές έχουν λάβει αμοιβή για να διαδώσουν προπαγάνδα υπέρ του Κρεμλίνου, κατευθείαν από την καρδιά των θεσμών της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, η έρευνα αφορά φερόμενες σχέσεις υπαλλήλων της Ευρωβουλής με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Voice of Europe», την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε πως βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου νωρίτερα αυτόν τον μήνα, απαγορεύοντας τη λειτουργία της στα κράτη-μέλη.

Η εταιρεία ειδήσεων αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι παρέχει «ειδήσεις χωρίς λογοκρισία από την Ευρώπη και τον κόσμο», ενώ μόλις τον Μάρτιο διεξήγαγε συνεντεύξεις και συζητήσεις με εν ενεργεία ευρωβουλευτές, οι οποίες μεταδόθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο.

Η εισαγγελία του Βελγίου, που διέταξε τις έρευνες της Τετάρτης, ανέφερε ότι υπάρχουν «ενδείξεις» ότι ο εν λόγω υπάλληλος του ευρωκοινοβουλίου έπαιξε «σημαντικό ρόλο» στην επιχείρηση ρωσικής προπαγάνδας, επιβεβαιώνοντας ότι, η επιδρομή στο σπίτι του στο Σέρμπεεκ του Βελγίου, συνδέεται με υπόθεση που αφορά «παρέμβαση, παθητική διαφθορά και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση».

Δεν είναι προς το παρόν σαφές ποια θέση κατέχει ο υπάλληλος στο ευρωκοινοβούλιο, ούτε εάν το άτομο εργάζεται απευθείας για κάποιον από τους εκλεγμένους ευρωβουλευτές.

Σε σχετική ερώτηση που έθεσε το Euronews, οι υπηρεσίες Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απάντησαν: «Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη».

«Όταν και εάν του ζητηθεί, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές για να βοηθήσει την απονομή της δικαιοσύνης και θα συνεχίσει να το πράττει. Σε αυτό το πλαίσιο παρασχέθηκε πρόσβαση σε γραφείο», προσθέτει το γραφείο τύπου στη δήλωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Ζυμώσεις για μία νέα συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. βλέπει το Politico

Δίκη Μάτι: Μάρτυρες ρίχνουν ευθύνες σε Λιμενικό, Πυροσβεστική και Αστυνομία

Πολωνία: Ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει στη συνοριοφυλακή να πυροβολεί μετανάστες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα