ΑΘΗΝΑ
07:04
|
01.07.2024
Οι υπογραφές μπήκαν στη διμερή Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας και στο Μνημόνιο Συνεργασίας πολιτικών διαβουλεύσεων.
Μητσοτάκης και Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με την υπογραφή δυο νέων συμφωνιών, τη Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας και του υπουργείου ‘Αμυνας του Κατάρ και το Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διεξαγωγή πολιτικών διαβουλεύσεων επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ του υπουργείων Εξωτερικών αμφοτέρων χωρών επισφραγίστηκε σήμερα η βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες με αφορμή τη σημερινή επίσημη επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι.

Ο Καταριανός εμίρης συναντήθηκε πρώτα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε σε δηλώσεις του την «πρόοδο της χώρας μας όσον αφορά την ανάπτυξη» τονίζοντας πως συζήτησαν και τις περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή.

Ο ηγέτης του Κατάρ πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, χαρακτήρισε «ευκαιρία» για τη χώρα του την ενίσχυση των διμερών σχέσεων «ειδικά όσον αφορά στην οικονομία και στις επενδύσεις».

Συζητήθηκε ακόμη η ενίσχυση της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, με έμφαση στον τομέα της οικονομίας και των επενδύσεων, καθώς και της ενέργειας και του πολιτισμού.

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε το ευρύ φάσμα επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει η Ελλάδα και λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, της σύνδεσης της με τις αγορές των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει στην ανάπτυξη υποδομών, όπως το FSRU Αλεξανδρούπολης.

Συζήτηση και για τις εξελίξεις στη Γάζα

Αντάλλαξαν ακόμα απόψεις για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην κατάσταση στη Γάζα. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων, ενώ υπογράμμισε την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμησή του για τον ρόλο του Κατάρ στην περιοχή του Κόλπου και ιδιαίτερα στην κρίση στη Γάζα, ενώ τόνισε ότι οι καλές σχέσεις Ελλάδας και Κατάρ συμβάλλουν στη σταθερότητα στην περιοχή.

Ποιοι συμμετείχαν στις διευρυμένες συνομιλίες

Στις διευρυμένες συνομιλίες συμμετείχαν, από την ελληνική πλευρά, οι υπουργοί Εξωτερικών Γεώργιος Γεραπετρίτης, Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού , πρέσβυς ‘Αννα-Μαρία-Ελένη Μπούρα, ο πρέσβυς της Ελλάδος στο Κατάρ Ιωάννης Ιωαννίδης, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και η διευθύντρια του Γραφείου Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Από τα πανηγύρια στους τόπους εξορίας: Ιστορική μνήμη και «βιωματικός τουρισμός»

Η Παλαιστίνη συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Στις 06/10, 13/10 οι εκλογές για την ηγεσία – Υποψήφιοι Ανδρουλάκης, Δούκας, Γερουλάνος

Υεμένη: Συνομιλίες ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα