ΑΘΗΝΑ
14:14
|
26.06.2024
Αυξημένες οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου για την Τετάρτη 29/5, λίγο πριν την συνεδρίαση των ΟΠΕΚ+, όπου αναμένεται μειωμένη προσφορά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τετάρτη εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών ότι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου στον κόσμο θα συνεχίσουν να μειώνουν τις προμήθειες, τη στιγμή που η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί με την αύξηση των ταξιδιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το διεθνές αργό τύπου Brent διαπραγματεύεται στα 84,25 δολάρια ανά βαρέλι στις 10.14 π.μ. τοπική ώρα, σημειώνοντας αύξηση 0,37% από την τιμή κλεισίματος των 83,94 δολαρίων ανά βαρέλι στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Η αμερικανική τιμή αναφοράς West Texas Intermediate (WTI) διαπραγματευόταν την ίδια ώρα στα 80,20 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση 0,46% από την προηγούμενη συνεδρίαση που έκλεισε στα 79,83 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τετάρτη λόγω της αύξησης των προσδοκιών ότι οι ΟΠΕΚ+, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του θα συμφωνήσουν να συνεχίσουν τις εθελοντικές περικοπές της προσφοράς αργού πετρελαίου στην επόμενη συνεδρίαση της ομάδας στις 2 Ιουνίου.

Η ομάδα ΟΠΕΚ+ είχε προηγουμένως αποφασίσει να μειώσει την παραγωγή κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Εν τω μεταξύ, οι αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, όπου βρίσκονται σημαντικοί παραγωγοί πετρελαίου και εμπορικές οδοί, συνεχίζουν να στηρίζουν την ανοδική τάση των τιμών του πετρελαίου.

Παρά τη διεθνή κατακραυγή, μαζί με την έκκληση του Διεθνούς Δικαστηρίου στις 24 Μαΐου να σταματήσουν οι επιθέσεις στη Ράφα, το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις του στη νότια πόλη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο από τον πόλεμο πριν από την εισβολή του στις 6 Μαΐου.

Επιπλέον, οι συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ προκαλούν ανησυχίες ότι οι Χούθι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, μια από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς παγκοσμίως για μεταφορές πετρελαίου και καυσίμων, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Επίθεση των Χούθι σε φορτηγό πλοίο

Αντίθετα, οι προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ αργότερα από το αναμενόμενο απηχούν την υποτονική ζήτηση, περιορίζοντας τις αυξήσεις των τιμών. Τα υψηλά επιτόκια ενισχύουν την αξία του δολαρίου ΗΠΑ, καθιστώντας το πετρέλαιο ακριβότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη το Conference Board με έδρα τη Νέα Υόρκη, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που αποτελεί πρόδρομο δείκτη των καταναλωτικών δαπανών και της οικονομικής δραστηριότητας, ξεπέρασε τις προσδοκίες, καθώς αυξήθηκε κατά 4,5 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στις 102 μονάδες τον Μάιο, έπειτα από τρεις συνεχόμενους μήνες πτώσης.

Αυτό προκάλεσε φόβους ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ενδέχεται να μειώσει το επιτόκιο πολιτικής της αργότερα από το αναμενόμενο. Η πιθανότητα της πρώτης μείωσης των επιτοκίων της Fed τον Σεπτέμβριο μειώθηκε στο 44%, στο 56% για τον Νοέμβριο και στο 77% για τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Το πενθήμερο, πέθανε! Ζήτω η ανάπτυξη!

Επένδυση μαμούθ της Volkswagen στον αντίπαλο της Tesla, Rivian

Ενάντια στη σύγχυση: Λίγες αυτονόητες σκέψεις μπροστά στο αδιανόητο

Γερμανικές αντιδράσεις για την 6ήμερη εργασία στην Ελλάδα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα