ΑΘΗΝΑ
19:29
|
18.11.2024
Νέα αρχαιολογική έρευνα αποκάλυψε ότι εντός των θεατών των μονομαχιών της Πομπηίας υπήρχαν και πολλά παιδιά.
Μνημείο στην Πομπηία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας αρχαιολογικός χώρος στην πρώην ιταλική πόλη αποκάλυψε παιδικές ζωγραφιές μονομάχων, οι οποίες υποδηλώνουν ότι Ρωμαίοι νέοι, ηλικίας μόλις πέντε ή επτά ετών παρακολουθούσαν τα βίαια θεάματα, σύμφωνα με τους ειδικούς που αξιολόγησαν τα σχέδια.

Η πρόσφατη αρχαιολογική έρευνα στην I’Insula dei Casti Amanti (μέρος του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας) έρχεται εν μέσω μιας ροής ανακαλύψεων, κατά τη διάρκεια της οποίας μια ομάδα ειδικών ανακάλυψε παιδικά σχέδια με κάρβουνο ηλικίας σχεδόν 2 χιλιετιών.

Στους τοίχους μιας τοπικής αυλής υπήρχαν μουτζούρες που απεικόνιζαν ένοπλους μαχητές να έρχονται αντιμέτωποι με δύο τριχωτά θηρία στο βάθος, πιθανότατα αγριογούρουνα. Τα εύθραυστα γραμμικά σχέδια άντεξαν την έκρηξη του Βεζούβιου, η οποία έθαψε τη ρωμαϊκή πόλη κάτω από στρώματα τέφρας και ελαφρόπετρας.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η ανακάλυψη παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την παιδική ηλικία κατά την αρχαία ρωμαϊκή εποχή. Η ανακάλυψη ώθησε τους ειδικούς να πιστέψουν ότι το να βλέπει κανείς τέτοιες σκηνές σε τρυφερή ηλικία πρέπει να είχε δυσμενείς επιπτώσεις στον ψυχισμό.
Τα σχέδια εξετάζονται τώρα από ειδικούς παιδοψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Νάπολης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σκίτσα μοιάζουν εντυπωσιακά με αυτά που θα μπορούσαν να επινοήσουν τα σημερινά παιδιά.

«Κατά πάσα πιθανότητα, τα σχέδια των μονομάχων και των κυνηγών βασίζονταν σε άμεσες εμπειρίες και όχι σε εικόνες», δήλωσε ο Gabriel Zuchtriegel, διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας.

Η πόλη διέθετε ένα δικό της αμφιθέατρο, παρόμοιο με το Κολοσσαίο της Ρώμης, που διοργάνωνε αγώνες μονομάχων και επιδείξεις κυνηγιού άγριων ζώων. Τα θεάματα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή τόσο στους ευγενείς όσο και στους απλούς πολίτες.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης δύο σκελετούς, έναν άνδρα και μια γυναίκα, οι οποίοι χάθηκαν από την ηφαιστειακή έκρηξη ενώ αναζητούσαν καταφύγιο σε έναν διάδρομο.

Πρόσθετες τοιχογραφίες που βρέθηκαν στον χώρο απεικόνιζαν μυθολογικές σκηνές με κενταύρους, σειρήνες και γρύπες, καθώς και απεικονίσεις ορισμένων ελληνικών και ρωμαϊκών θεοτήτων όπως ο Απόλλων, η Αφροδίτη και ο Διόνυσος.

Τα ερείπια της Πομπηίας ανακαλύφθηκαν τον 16ο αιώνα και οι αρχικές ανασκαφές ξεκίνησαν το 1748. Σήμερα, η Πομπηία είναι ο δεύτερος πιο επισκέψιμος τόπος στον κόσμο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το τραγούδι της ημέρας

Φρίντα Λιάππα: Οι τρεις πρώτες ταινίες της, σήμερα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Νεκρός στα 39 του ο αστέρας του μπαλέτου, Βλαντίμιρ Σκλιάροφ

Το τραγούδι της ημέρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα