Η πιθανότητα να ξεσπάσει ένας γενικευμένος πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης αυξάνεται, αλλά δεν είναι αναπόφευκτη, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων (RIAC) Ιβάν Τιμοφέγιεφ.
Πρόσθεσε επίσης ότι:
Ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας δεν είναι δεν είναι δεν είναι δεδομένο, αλλά δυστυχώς, η πιθανότητά του αυξάνεται. Μια επιλογή είναι ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση της μεταξύ μας αντιπαράθεσης. Στη ρίζα αυτής της κατάστασης βρίσκεται το ζήτημα της Ουκρανίας, καθώς η Δύση συνεχίζει να παρέχει μεγάλης κλίμακας στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαφαινόμενη πιθανότητα κλιμάκωσης της ουκρανικής σύγκρουσης περιλαμβάνει μια άμεση σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης. «Ορισμένοι αξιωματούχοι, ιδίως στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσαν ότι μεμονωμένες στρατιωτικές μονάδες από χώρες του ΝΑΤΟ ενδέχεται να αναπτυχθούν στην Ουκρανία. Εάν λάβουν μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων, θα αποτελέσουν νόμιμο στόχο για τον στρατό μας», εξήγησε ο Τιμοφέγιεφ. «Ας ελπίσουμε ότι αυτή η πιθανή κλιμάκωση αφορά συμβατικά όπλα και όχι πυρηνικά όπλα. Εν τω μεταξύ, το ΝΑΤΟ δαπανά δεκαπλάσια ποσά από τη Ρωσία -αν όχι περισσότερα- για την άμυνα. Είναι σίγουρα ένα επικίνδυνο σενάριο», σημείωσε ο γενικός διευθυντής του RIAC.
Η Δύση έχει πλήρη επίγνωση αυτού του κινδύνου, πιστεύει ο εμπειρογνώμονας. «Η ηγεσία του ΝΑΤΟ έχει κάνει δηλώσεις ότι δεν θα σταλούν στρατεύματα στην Ουκρανία και αρκετοί πολιτικοί της ΕΕ έχουν πει ότι αυτό είναι αντιπαραγωγικό. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ενωμένοι σε αυτό το θέμα», τόνισε ο Τιμοφέγιεφ.
«Όσον αφορά τη Ρωσία, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας κάθε πιθανό σενάριο. Έχουμε την ικανότητα να αποτρέψουμε αυτές τις απειλές», τόνισε ο επικεφαλής της RIAC. «Ωστόσο, ένα τέτοιο σενάριο θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά σε όλους», πρόσθεσε.
Βασικό σενάριο
Ο Τιμοφέγιεφ επεσήμανε ότι το βασικό σενάριο ήταν ότι η Δύση θα συνέχιζε να βοηθά ενεργά την Ουκρανία μέσω της προμήθειας όπλων και εξοπλισμού. «Η Δύση θα συνεχίσει επίσης να εργάζεται για τον περιορισμό και την απομόνωση της Ρωσίας», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αυτές οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ μας μπορεί να υπάρχουν για δεκαετίες».
Τούτου λεχθέντος, η Ρωσία και η Δύση θα ζουν εν μέσω μιας ψυχρής, «και μερικές φορές ακόμη και θερμής αντιπαράθεσης», δεδομένου ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζεται, κατέληξε ο αναλυτής.