ΑΘΗΝΑ
12:02
|
03.07.2024
«Ο μελλοντικός προϋπολογισμός ασφαλείας θα αυξηθεί σε μόνιμη βάση και θα έχει μακροοικονομική επίδραση» είπε χαρακτηριστικά ο Κεντρικός Τραπεζίτης στο Ισραήλ.
Ο πόλεμος στη Γάζα έχει αυξημένο κόστος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία πρώτη εκτίμηση του κόστους του πολέμου που έχει ξεκινήσει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από τον περασμένο Οκτώβριο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς έκανε απόψε ο διοικητής της Τράπεζας του Ισραήλ, Αμίρ Γιαρόν.

Όπως ανακοίνωσε, το κόστος του πολέμου από το 2023 ως τουλάχιστον το 2025 (συνυπολογίζοντας ως τότε και κάποιες μεσοπρόθεσμες συνέπειες), θα ανέλθει σε τουλάχιστον 253 σέκελ (κάπου 67 δισεκατομμύρια δολάρια).

Ο Αμίρ Γιαρόν προειδοποίησε πως τα κόστη του πολέμου σε επίπεδο στρατιωτικό και σε επίπεδο πολιτικό «είναι σημαντικά» τονίζοντας πως θα έχουν αντίκτυπο στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ισραήλ, Αμίρ Γιαρόν

«Ο μελλοντικός προϋπολογισμός ασφαλείας θα αυξηθεί σε μόνιμη βάση και θα έχει μακροοικονομική επίδραση» είπε χαρακτηριστικά, καλώντας την κυβέρνηση να εξασφαλίσει πως θα κάνει τις σωστές κινήσεις για εξισορρόπηση του κόστους και τις απαραίτητες προσαρμογές στον κρατικό προϋπολογισμό «υπό το φως εντεινόμενων μόνιμων δαπανών ασφαλείας».

Όπως εξήγησε, το 50% του εκτιμώμενου κόστους του πολέμου, ήτοι 118 δις. σέκελ (δηλαδή περίπου 32 δις. δολάρια), θα χρειαστεί για τις δαπάνες Άμυνας μαζί με άλλα 38 δις. σέκελ (δηλαδή περίπου 10 δις. δολάρια) για δαπάνες μη στρατιωτικές που σχετίζονται με τον πόλεμο ως το 2025 (π.χ. εκκένωση κατοικημένων περιοχών και παροχή προσωρινής στέγης σε αυτούς, κ.α.).

Επίσης, ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Ισραήλ υπολόγισε σε περίπου 9 δις. σέκελ (γύρω στα 2,4 δις. δολάρια) τα έξοδα που προκύπτουν από την πληρωμή τόκων καθώς το κρατικό χρέος αυξάνεται όπως και το κόστος δανεισμού και σε περίπου 23 δις. σέκελ (περίπου 6 δις. δολάρια) τις άμεσες πολεμικές αποζημιώσεις.

Ο διοικητής της Τράπεζας του Ισραήλ συνέστησε στην κυβέρνηση να μην δίνει «λευκή επιταγή» στους στρατιωτικούς σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές και πολεμικές δαπάνες, προτείνοντας να συγκροτηθεί μία ειδική επιτροπή που θα εξετάζει τα κονδύλια για το υπουργείο Άμυηνας.

Τον περασμένο Απρίλιο, το κρατικό έλλειμμα έφθασε το 7% του ΑΕΠ από 6,6% που ήταν ο στόχος για το 2024 ενώ ξένοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι αξιολόγησαν αρνητικά την ισραηλινή οικονομία εν μέσω πολέμου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γαλλία: Αποσύρθηκαν πάνω από 200 υποψήφιοι προκειμένου να στηθεί ανάχωμα στη Λεπέν

Συγγνώμη Αυγενάκη για την επίθεση σε υπάλληλο του αεροδρομίου (upd)

Στροφή Μητσοτάκη στην καθημερινότητα με αιφνίδιες επισκέψεις

ΠΑΣΟΚ: Έκτη υποψήφια η Νάντια Γιαννακοπούλου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα