ΑΘΗΝΑ
13:11
|
02.07.2024
Σοβαρές ελπίδες για ίαση του καρκίνου γεννούν τα εξατομικευμένα εμβόλια mRNA. Οι κλινικές δοκιμές ξεκίνησαν σε δεκάδες ασθενείς στη Βρετανία και σε άλλες χώρες.
Εξατομικευμένο αντικαρκινικό εμβόλιο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες καρκινοπαθείς αναμένεται σύντομα σε 30 μεγάλα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου να υποβληθούν σε ένα νέο είδος αντικαρκινική θεραπεία που χρησιμοποιεί εμβόλια για την καταπολέμηση της ασθένειάς τους με την τεχνολογία mRNA ανακοίνωσε σήμερα το βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Τα εμβόλια έχουν σχεδιαστεί για να ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αναγνωρίζει και να καταστρέφει τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα και να μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου.

    Ο 55χρονος Έλιοτ Πφέμπβε γράφει «Ιστορία» καθώς είναι ο πρώτος ασθενής που υποβάλλεται σε αυτή τη νέα αντικαρκινική θεραπεία με εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου του εντέρου στην Αγγλία. Έχει ήδη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία και πριν λίγο καιρό πήρε το νέο εμβόλιο με τεχνολογία mRNA στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ.

    Ο 55χρονος Έλιοτ Πφέμπβε

    «Το εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια ανθρώπους, ώστε να έχουν ελπίδα και μπορεί να μην βιώσουν όλα όσα έχω περάσει» είπε αργότερα ο Πφέμπβε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

    Τι είναι τα εξατομικευμένα εμβόλια mRNA

    Αυτά τα νέα αντικαρκινικά, εξατομικευμένα εμβόλια συνιστούν θεραπεία και όχι προληπτικό μέτρο γιατί γίνονται μόνον από τη στιγμή που κάποιος έχει διαγνωστεί με καρκίνο.

    Όπως και με τα συμβατικά εμβόλια, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και το κατευθύνουν με τρόπο ώστε να αναζητήσει τον «εχθρό», εν προκειμένω τον καρκίνο του ασθενούς.

    Στην περίπτωση του Έλιοτ Πφέμπβε, ένα δείγμα του όγκου τού στάλθηκε στα εργαστήρια της BioNTech στη Γερμανία, όπου εντοπίστηκαν έως και 20 μεταλλάξεις ειδικές για τον καρκίνο του. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, δημιουργήθηκε ένα εμβόλιο χρησιμοποιώντας mRNA, το οποίο περιέχει οδηγίες στα κύτταρα του Έλιοτ να παράγουν μεταλλαγμένες πρωτεΐνες που είναι μοναδικές για τα καρκινικά του κύτταρα.

    Το εμβόλιο λειτουργεί σαν μια ειδική «μηχανή» που ξεσκεπάζει τα καρκινικά κύτταρα που είναι ικανά να κρύβονται στο σώμα, εμποδίζοντάς τα να ξαναεμφανιστούν αργότερα.

    Ο βασικός στόχος με αυτή την τεχνολογία εμβολίων είναι να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς για να αναζητήσουν και να καταστρέψουν τυχόν εναπομείναντα ίχνη καρκίνου, και έτσι να βελτιώσουν τις πιθανότητες να είναι οι άνθρωποι απαλλαγμένοι από καρκίνο τα επόμενα χρόνια!

    Ήδη, σήμερα, περισσότεροι από 200 ασθενείς όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ισπανία και τη Σουηδία θα συμμετάσχουν στην κλινική δοκιμή αυτών των εξατομικευμένων εμβολίων λαμβάνοντας ως και 15 δόσεις.



    Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2027 και εάν πετύχει τότε θα μιλάμε για μία καθοριστική νίκη σε μία ασθένεια που ως τώρα θεωρούνταν πολύ δύσκολος αντίπαλος.

    Το μοιράζομαι:
    Το εκτυπώνω
    ΣΥΝΑΦΗ

    Ευρωπαϊκή αντιπυραυλική άμυνα: Βήματα προς έναν ενιαίο Ευρωστρατό

    Καμπανάκι για το δημογραφικό: Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ θανάτων-γεννήσεων

    Θεσσαλονίκη: Χορηγήθηκε το πρώτο εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα

    Οι Χούθι επιδεικνύουν drone σκάφος που χτύπησε ελληνικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

    Γραφτείτε συνδρομητές
    Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα