ΑΘΗΝΑ
16:40
|
26.06.2024
Έξι μήνες πριν τις εκλογές, έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, που κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για έγκλημα.
Η ποινή αναμένεται να ανακοινωθεί στις 11 Ιουλίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, κρίθηκε ένοχος σε μια ιστορική ποινική δίκη, σε μια απόφαση που θα μπορούσε να καθορίσει την προεκλογική εκστρατεία του 2024, καθώς ο μεγιστάνας των ακινήτων έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, που κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για έγκλημα.

Η ετυμηγορία από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης εκδόθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, τοπική ώρα, μετά από συνεδριάσεις που κράτησαν επτά εβδομάδες και έκρινε τον Τραμπ ένοχο και για τις 34 κατηγορίες που αντιμετώπισε, ανάμεσά τους για πλαστογράφηση επιχειρηματικών εγγράφων σε σχέση με την εξαγορά της σταρ ταινιών ενηλίκων Στόρμι Ντάνιελς ενόψει των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ το 2016 . Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο Τραμπ προσπάθησε να καλύψει την πληρωμή σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις πιθανότητές του στον προεκλογικό αγώνα, τον οποίο τελικά κέρδισε.

Οι εισαγγελείς είχαν καλέσει περισσότερους από 20 μάρτυρες να καταθέσουν και μετά την ολοκλήρωση των τελικών ακροάσεων την Τρίτη, οι δικαστές χρειάστηκαν δύο ημέρες για να εκδώσουν την ετυμηγορία. Ο πρώην Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, ο οποίος πρόκειται να αναμετρηθεί με τον σημερινό Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου, είχε δηλώσει αθώος.

Τώρα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και τεσσάρων ετών για κάθε κακούργημα, αν και εκτιμάται πως είναι απίθανο το ενδεχόμενο φυλάκισης και προκρίνεται το σενάριο της αναστολής ή της κοινωνικής εργασίας.

Στο τέλος της διαδικασίας της Πέμπτης, ορίστηκε ημερομηνία για την ανακοίνωση της ποινής η 11η Ιουλίου, κατόπιν αιτήματος του δικηγόρου υπεράσπισης Τοντ Μπλανς. Αξίζει να σημειωθεί ότι τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 15 Ιουλίου ξεκινά το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Ουισκόνσιν, όπου ο Τραμπ αναμένεται να αναγνωριστεί επίσημα ως υποψήφιος του κόμματος για την προεδρία.

Παρότι η ετυμηγορία σε βάρος του κ. Τραμπ είναι ιστορική, δεν τον εμποδίζει να πάρει μέρος στις προεδρικές εκλογές και ο αντίκτυπός της στην αναμέτρηση είναι ακόμη δύσκολο να προβλεφθεί.

Έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, ο Τραμπ μίλησε για λίγο στους δημοσιογράφους, λέγοντας: «Ήταν μια στημένη, επαίσχυντη δίκη. Η πραγματική ετυμηγορία θα είναι στις 5 Νοεμβρίου και θα εκδοθεί από τον λαό που γνωρίζει τι συνέβη εδώ». Υπαινίχθηκε επίσης μια έφεση, επαναλαμβάνοντας ότι είναι «ένας πολύ αθώος άνθρωπος».

Διχασμένες οι αντιδράσεις

Οι Ρεπουμπλικάνοι συσπειρώθηκαν για την υποστήριξη του Τραμπ μετά την ετυμηγορία, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την απόφαση – και τις πολιτικές της επιπτώσεις.

«Σήμερα είναι μια ημέρα ντροπής στην αμερικανική ιστορία», ανέφερε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον σε δήλωσή του. «Οι Δημοκρατικοί πανηγυρίζουν για την καταδίκη του ηγέτη του αντίπαλου κόμματος στη βάση γελοίων κατηγοριών, τεκμηριωμένων με την κατάθεση καταδικασμένου για κακούργημα, διαγραμμένου από τον δικηγορικό σύλλογο. Πρόκειται για καθαρά πολιτική διαδικασία, όχι νομική», τόνισε.

Ο μεγαλύτερος γιος του Τραμπ, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, αντέδρασε χαρακτηρίζοντας την ετυμηγορία ως απόδειξη της παρακμής των ΗΠΑ. «Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν στην πολύχρονη προσπάθειά τους να μετατρέψουν την Αμερική σε μια τριτοκοσμική τρύπα», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και κάλεσε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τον πατέρα του: «Η 5η Νοεμβρίου είναι η τελευταία μας ευκαιρία να το σώσουμε».

Μερικά λεπτά μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, ο ιστότοπος της εκστρατείας Τραμπ, άρχισε να ανακατευθύνει τους επισκέπτες σε ειδική σελίδα για τη συγκέντρωση κεφαλαίων, παρουσιάζοντάς τον σαν «πολιτικό κρατούμενο».

«Μόλις καταδικάστηκα σε στημένη πολιτική δίκη που αποτελεί κυνήγι μαγισσών: δεν έκανα τίποτα κακό», αναφέρει μήνυμα του πρώην προέδρου (2017-2021). «Έκαναν έφοδο στο σπίτι μου, με συνέλαβαν, με φωτογράφισαν, και τώρα μόλις με καταδίκασαν», συνεχίζει.

Ο ιστότοπος για τη συγκέντρωση χρημάτων σταμάτησε πάντως να λειτουργεί μερικά λεπτά μετά, λόγω της μαζικής προσέλευσης οπαδών του στην πλατφόρμα δωρεών WinRed.

«Ο αμερικανικός λαός βλέπει καθαρά πίσω από τη δίκη-παρωδία του αγύρτη Τζο Μπάιντεν. Τόσο πολλοί Αμερικανοί αποφάσισαν να δωρίσουν στην εκστρατεία του προέδρου Τραμπ» που ο ειδικός ιστότοπος για αυτό αδυνατούσε να αντεπεξέλθει και «έπεσε», διαβεβαίωσε η ομάδα που διεξάγει την εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου μέσω X.

Την ίδια ώρα ιστοσελίδες που πρόσκεινται στον Τραμπ– όπως το το Truth Social, το Patriots.win και το Gateway Pundit – έχουν κατακλυστεί με εκκλήσεις των φανατικών που καλούν σε ταραχές και εξέγερση.

Επίσημα, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος «σέβεται τον νόμο» και δεν θα κάνει «κανένα άλλο σχόλιο», περιορίστηκε να αναφέρει εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας μετά την απαγγελία της ετυμηγορίας.

Όμως μέλη της εκστρατείας Μπάιντεν σχολίασαν. «Σήμερα στη Νέα Υόρκη, είδαμε ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της εκστρατείας του νυν προέδρου, Μάικλ Τάιλερ. «Αλλά η σημερινή ετυμηγορία δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο αμερικανικός λαός αντιμετωπίζει μια απλή πραγματικότητα. Υπάρχει ακόμη μόνο ένας τρόπος να κρατηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ έξω από το Οβάλ Γραφείο: η κάλπη», τόνισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι της «Αυγής»

Ερντογάν: «Η Δύση στηρίζει τα σχέδια του ψυχασθενή Νετανίαχου»

Μήνυμα Μητσοτάκη προς ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας: Λιγότερα λάθη, περισσότερη προσπάθεια

Ρωσία: Δεν αναγνωρίζει τα εντάλματα σύλληψης κατά Σοϊγκού και Γερασίμοφ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα