ΑΘΗΝΑ
13:50
|
24.06.2024
Το σχέδιο τριών φάσεων του Μπάιντεν αφορά την εκεχειρία, την απόσυρση του στρατού, την απελευθέρωση ομήρων και την ανοικοδόμηση.
Τζο Μπάιντεν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διάγγελμα με αποδέκτη το «λαό του Ισραήλ» έκανε απόψε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξηγώντας πως προτείνει ένα «σχέδιο εκεχειρίας τριών φάσεων» για να τερματιστεί η σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και να αποτραπεί η περαιτέρω επικίνδυνη κλιμάκωση των εχθροπραξιών με τη Χεζμπολάχ στο Νότιο Λίβανο. Αρκετά από τα σημεία του «σχεδίου» αυτού εφάπτονται με τα αιτήματα που έχει καταθέσει εδώ και μήνες η Χαμάς στα τραπέζια των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων σε Κάιρο, Κατάρ και Παρίσι. Με αυτή την αφορμή, επανέφερε για πολλοστή φορά τον διακαή πόθο των ΗΠΑ για συμφωνία Αβραάμ μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ αλλά και συμφωνίας Ισραήλ-Λιβάνου για αποτροπή της επέκτασης των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Η πρώτη φάση πρότεινε να διαρκέσει έξι εβδομάδες με πλήρη κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τις κατοικημένες περιοχές.

«Οι Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους. Η ισραηλινή πρόταση διαβιβάστηκε στο Κατάρ και τη Χαμάς. Κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων της πρώτης φάσης, το Ισραήλ και η Χαμάς θα διαπραγματευτούν για να φτάσουν στη δεύτερη φάση που είναι ο μόνιμος τερματισμός των εχθροπραξιών. Αν οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν περισσότερο από έξι εβδομάδες, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί όσο διαρκούν οι συνομιλίες» τόνισε.

Η δεύτερη φάση θα είναι μια ανταλλαγή για την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ζωντανών ομήρων και οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν»

Η τρίτη φάση, συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας. «Αυτή η πρόταση βρίσκεται τώρα στο τραπέζι και είναι αυτό που χρειαζόμαστε».

Προσπαθώντας να καλλιεργήσει την εντύπωση περί «ήττας» της Χαμάς (ώστε να καταπιεί πιο εύκολα το «χάπι» η ισραηλινή κυβέρνηση πολέμου), ο Πρόεδρος Μπάιντεν πρόσθεσε ότι η Χαμάς δεν είναι πλέον ικανή να πραγματοποιήσει ξανά τα όσα έκανε στις 7 Οκτωβρίου.

«Γνωρίζω ότι ορισμένοι στο Ισραήλ δεν θα συμφωνήσουν με αυτό το σχέδιο, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στην κυβέρνηση. Προτρέπω την ισραηλινή ηγεσία να υποστηρίξει αυτή τη συμφωνία παρά τις όποιες πιέσεις. Ζητώ από τους Ισραηλινούς να κάνουν ένα βήμα πίσω και να σκεφτούν τι θα συμβεί αν χαθεί αυτή η στιγμή. Υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω απομόνωσης του Ισραήλ στον κόσμο. Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση όπως αυτή θα οδηγήσει σε ένα πιο ασφαλές Ισραήλ» κατέληξε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγγελία ποινικών κατηγοριών κατά της Boeing ζητούν Αμερικανοί εισαγγελείς

Θεολογία του Αγίου Πνεύματος και Απελευθέρωση στη σύγχρονη Παλαιστίνη

Νέα κατρακύλα του ιαπωνικού γεν έναντι του δολαρίου

Συνεχίζεται ο πόλεμος κατά της Kaspersky: Και η Δανία στο «παιχνίδι» μετά τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα