ΑΘΗΝΑ
00:50
|
29.09.2024
«Το ΝΑΤΟ είναι μια ισχυρή αμυντική συμμαχία για να προστατεύσει τα κράτη μέλη του, όχι για να παρέμβει σε άλλο πόλεμο», τόνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.
«Απέχουμε εκατοστά από την καταστροφή»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

 Η Ευρώπη έχει εισέλθει σε ένα «ενδιάμεσο στάδιο προετοιμασίας» για πόλεμο με τη Ρωσία, καθώς παρασύρεται όλο και περισσότερο στην σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, στο Kossuth Radio, τον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε εβδομάδα παρατηρεί όλο και περισσότερα σημάδια ότι η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ προετοιμάζονται για στρατιωτική δράση. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας επεσήμανε ότι «η μετάβαση στον πόλεμο δεν γίνεται σε ένα μόνο βήμα», και εξήγησε πως «υπάρχουν τρία στάδια: συζήτηση, προετοιμασία και καταστροφή. Τώρα τελειώνουμε τη συζήτηση και βρισκόμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας. Απέχουμε εκατοστά από την καταστροφή».

Σύμφωνα με τον Όρμπαν, υπήρξαν τουλάχιστον δύο εξελίξεις την περασμένη εβδομάδα που δείχνουν ότι η Ευρώπη εμπλέκεται όλο και περισσότερο στη σύγκρουση της Ουκρανίας και «πλησιάζει τον πόλεμο».

Πρώτον, σύμφωνα με τον ίδιο, «υπήρξαν συνομιλίες μεταξύ Γαλλίας και Ουκρανίας για να επιτραπεί σε Γάλλους στρατιωτικούς εκπαιδευτές να πάνε στην Ουκρανία» για να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς στρατιώτες. «Εάν οι Γάλλοι το κάνουν αυτό, θα είναι ένα νέο επίπεδο» εμπλοκής χωρών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση, είπε ο πρωθυπουργός.

Ως δεύτερο σημάδι μιας περαιτέρω εμπλοκής, ανέφερε το γεγονός ότι συζητείται η πιθανότητα χρήσης δυτικών όπλων για επίθεση σε στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος. «Όλο και περισσότεροι λένε ότι τα όπλα που παρέχει η Δύση πρέπει να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για άμυνα, αλλά και για επίθεση», είπε ο Όρμπαν.

«Χωρίς το ΝΑΤΟ, η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να χτυπήσει ρωσικό έδαφος, αλλά [τώρα θα] μπορεί, και έτσι κάνουμε ένα ακόμη βήμα στη διαδικασία εμπλοκής στον πόλεμο», τόνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κλιμάκωση της σύγκρουσης συμβαίνει επειδή η Ουκρανία και η Δύση εξακολουθούν να προσπαθούν να κερδίσουν. «Η Ουκρανία πιστεύει ότι μπορεί να νικήσει τη Ρωσία και οι δυτικές χώρες αισθάνονται πιο ασφαλείς από τις χώρες της πρώτης γραμμής της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης», εξήγησε το σκεπτικό του ο Όρμπαν, λέγοντας πως «αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο συμπεριφέρονται διαφορετικά από εμάς. Θέλουν να νικήσουν τη Ρωσία, θέλουν να επιτύχουν στρατιωτική επιτυχία με κάθε κόστος».

Στη συνέχεια, επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να κάνει ότι είναι δυνατόν για να αποτρέψει την είσοδο της Ουγγαρίας στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Αυτός δεν είναι ο δικός μας πόλεμος και οι Ούγγροι δεν πρέπει να υποφέρουν εξαιτίας του», είπε ο Όρμπαν, φέρνοντας ένα επιχείρημα για να δικαιολογήσει αυτή τη θέση: «Το ΝΑΤΟ είναι μια ισχυρή αμυντική συμμαχία που δημιουργήθηκε για να προστατεύσει τα κράτη μέλη του, όχι για να παρέμβει σε άλλο πόλεμο».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα