ΑΘΗΝΑ
12:17
|
01.07.2024
Κατά την διάρκεια της νύχτας, επιδρομές των ΗΠΑ και της Βρετανίας σκότωσαν 16 ανθρώπους και τραυμάτισαν 41.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με πυραυλικές επιθέσεις κατά του αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ «USS Dwight D Eisenhower», απάντησαν οι Χούθι στους ολονύκτιους αμερικανικούς και βρετανικούς βομβαρδισμούς στο έδαφος της Υεμένης, που σύμφωνα με το κίνημα, σκότωσαν 16 άτομα, ανάμεσά τους και πολίτες.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης ανακοίνωσαν την επίθεση με πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, χαρακτηρίζοντας το χτύπημα «ακριβές και άμεσο».

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σάρι, δήλωσε ότι οι έξι επιδρομές των ΗΠΑ και της Βρετανίας σκότωσαν 16 ανθρώπους και τραυμάτισαν 41, συμπεριλαμβανομένων αμάχων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Υεμένης, ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, καθώς πολλοί από τους τραυματίες παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τα δυτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν συνολικά 13 αεροπορικές επιδρομές, έξι εκ των οποίων έπληξαν την πρωτεύουσα, Σαναά, συμπεριλαμβανομένων περιοχών κοντά στο κεντρικό αεροδρόμιο της χώρας και σε αρκετές κατοικημένες γειτονιές. 

Οι επιθέσεις έπληξαν επίσης τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές στις επαρχίες Αλ Χουνταϊντά και Ταΐζ και στο λιμάνι του Σαλίφ.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι στη Σαναά καταδίκασαν τις αεροπορικές επιδρομές, λέγοντας σε δήλωση ότι «οι σκόπιμες και παράνομες δολοφονίες που πραγματοποιήθηκαν από την Αμερικανο-Βρετανο-Ισραηλινή [συμμαχία] εναντίον αμάχων συνιστούν εγκλήματα πολέμου [και] σοβαρή παραβίαση των κανόνων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Αξιωματούχοι στη Σαναά τόνισαν, επίσης, ότι η δυτική επίθεση «επιβεβαιώνει τη μεγάλη επίδραση των ηρωικών επιχειρήσεων που πραγματοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης εναντίον αμερικανικών, βρετανικών και ισραηλινών στόχων» στην Ερυθρά Θάλασσα και πέρα ​​από αυτήν.

Τα αεροσκάφη των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου εξαπέλυσαν πόλεμο στην Υεμένη τον περασμένο Ιανουάριο, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του κινήματος Χούθι για την υποστήριξη της Παλαιστίνης.

Ο τελευταίος γύρος αμερικανο-βρετανικών επιθέσεων στη χώρα ήρθε αφότου οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν ένα έκτο αμερικανικό drone MQ-9 Reaper, αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

Παράλληλα οι Χούθι πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινές επιθέσεις σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ και δυτικά πολεμικά πλοία σε κοντινές θαλάσσιες περιοχές. Αξιωματούχοι στη Σαναά έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα σταματήσουν τις επιθέσεις τους, έως ότου υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και άρση της ισραηλινής πολιορκίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πύρινο… υπουργικό συμβούλιο: Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας, επανέλαβε ο Μητσοτάκης

ΠΑΣΟΚ: Πέμπτος υποψήφιος ο Μιχάλης Κατρίνης

Η Μιλένα Αποστολάκη μπαίνει στην κούρσα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Ο Μπακογιάννης ζητά παραίτηση Δούκα: «Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα