ΑΘΗΝΑ
18:51
|
28.09.2024
Ευρωπαϊκή Ένωση και G7 εξετάζουν το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά του SPFS, του ρωσικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, αντίστοιχο του swift.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι χώρες της G7 και η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να στοχοποιήσουν τράπεζες τρίτων χωρών που φέρονται να βοηθούν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές.

Σύμφωνα με αυτές, τα μέτρα αυτά θα στοχεύουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τρίτων χωρών που χρησιμοποιούν το Σύστημα Χρηματοοικονομικών Μηνυμάτων της Τράπεζας της Ρωσίας (SPFS), το οποίο αντικατέστησε το SWIFT. Αναφέρεται ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται ενόψει της συνόδου κορυφής της G7 τον Ιούνιο, όπου θα εξεταστεί «μια σειρά μέτρων για την καλύτερη επιβολή των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία».

Το Bloomberg υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καταρτίζει μια νέα δέσμη αντιρωσικών περιορισμών, η οποία θα περιλαμβάνει την απαγόρευση για τα κράτη μέλη της να χρησιμοποιούν το σύστημα SPFS, το οποίο λειτουργεί ήδη σε περίπου 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αρμενίας, της Λευκορωσίας, του Καζακστάν, της Κίνας και του Τατζικιστάν.

Το πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι η Ε.Ε. στοχεύει να συμφωνήσει στη 14η δέσμη κυρώσεων πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7, αλλά αρκετές ευρωπαϊκές χώρες «έχουν αντιταχθεί σε μια γενική απαγόρευση του SPFS λόγω ανησυχιών ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να επηρεάσει τις νόμιμες συναλλαγές και να βλάψει τις σχέσεις με τρίτες χώρες».

Πηγές του Bloomberg επεσήμαναν ότι οι συγκεκριμένοι περιορισμοί που ενδέχεται να υιοθετηθούν στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιταλία τον Ιούνιο «είναι ακόμη σε εξέλιξη» και ότι οι χώρες θα μπορούσαν να υιοθετήσουν η καθεμία τα δικά της μέτρα.

Το 2014, η Τράπεζα της Ρωσίας εγκαινίασε σε δοκιμαστική λειτουργία το Σύστημα Χρηματοοικονομικών Μηνυμάτων (SPFS). Το σύστημα μπορεί να μεταδίδει δεδομένα στη μορφή SWIFT, αλλά δεν εξαρτάται από τα κανάλια του. Το 2017, το σύστημα άρχισε να λειτουργεί πλήρως, μεταδίδοντας μηνύματα σχετικά με συναλλαγές σε οποιοδήποτε νόμισμα. Αρχικά, προοριζόταν μόνο για χρήστες εντός της Ρωσίας, αν και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 είχαν ενταχθεί σε αυτό περισσότερες από 20 τράπεζες της Λευκορωσίας, πιστωτικοί οργανισμοί από την Αρμενία, το Καζακστάν, το Τατζικιστάν, το Κιργιστάν, την Κούβα και άλλες χώρες.

Αυτόν τον Μάρτιο, η Τράπεζα της Ρωσίας δημοσίευσε έκθεση στην οποία αναφέρεται ότι το SPFS είχε 556 συμμετέχοντες από 20 χώρες μέχρι το τέλος του 2023.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αποχώρηση της Apple από τις διαπραγματεύσεις για επένδυση στην OpenAI

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα