ΑΘΗΝΑ
21:56
|
04.07.2024
Η Αίγυπτος θα φιλοξενήσει αύριο συνάντηση με θέμα «το πλήρες άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα» προς την Λωρίδα της Γάζας.
Το Κάιρο απαιτεί «πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων» από τον συνοριακό σταθμό της Ράφα, κομβικό σημείο εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αίγυπτος θα φιλοξενήσει αύριο συνάντηση ανάμεσα σε αμερικανούς, αιγύπτιους και ισραηλινούς αξιωματούχους με θέμα «το πλήρες άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα» προς την Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Qahera News.

Επικαλούμενο «υψηλόβαθμο αξιωματούχο», το δίκτυο υπενθύμισε ότι το Κάιρο απαιτεί «πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων» από τον συνοριακό σταθμό της Ράφα ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Λωρίδα της Γάζας, κομβικό σημείο εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον ρημαγμένο παλαιστινιακό θύλακα.

Το Ισραήλ κατέλαβε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα τον Μάιο κατά την διάρκεια της επίθεσης του ισραηλινού στρατού κατά της πόλης της Ράφα, στο νότιο άκρο της λωρίδας της Γάζας.

Ο Νετανιάχου λέει ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε το Σάββατο ότι δεν μπορεί να υπάρξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα έως ότου καταστραφεί η Χαμάς, θέτοντας αμφιβολίες για ένα βασικό μέρος μιας πρότασης εκεχειρίας που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι είχε κάνει το ίδιο το Ισραήλ.

Ο Μπάιντεν είπε την Παρασκευή ότι το Ισραήλ είχε προτείνει μια συμφωνία που περιλαμβάνει μια αρχική εκεχειρία έξι εβδομάδων με μερική ισραηλινή στρατιωτική απόσυρση και απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, ενώ οι δύο πλευρές διαπραγματεύονταν «ένα μόνιμο τέλος των εχθροπραξιών».

Ωστόσο, η δήλωση του Νετανιάχου το Σάββατο ανέφερε ότι οποιαδήποτε ιδέα ότι το Ισραήλ θα συμφωνούσε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός πριν από «την καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς» ήταν «μη βιώσιμη».

Η Χαμάς δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει «θετικά και με εποικοδομητικό τρόπο», αλλά ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους της ομάδας, ο Μαχμούντ Μαρντάουι, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη του Κατάρ ότι δεν έχει λάβει ακόμη τις λεπτομέρειες της πρότασης.

«Δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία πριν εκπληρωθεί το αίτημα για αποχώρηση του στρατού κατοχής και εκεχειρία», είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπάιντεν-Νετανιάχου: Τηλεφωνική επικοινωνία για εκεχειρία και ομήρους στη Γάζα

Πόλεμος με Χεζμπολάχ σημαίνει καταστροφή του Ισραήλ του Νετανιάχου

Ισραήλ: Ο Γιοάβ Γκάλαντ βλέπει πρόοδο στην ανταλλαγή κρατουμένων με τους Παλαιστίνιους

Αστάνα: Υπό διεξαγωγή η σύνοδος κορυφής της SCO- Επίσημα νέο μέλος η Λευκορωσία (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα