ΑΘΗΝΑ
15:09
|
01.07.2024
Οι ψηφοφόροι στην Ισλανδία ψηφίζουν για να επιλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας.
Μια πινακίδα δείχνει τον δρόμο προς ένα εκλογικό κέντρο στην πρωτεύουσα, Ρέικιαβικ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ψηφοφόροι στην Ισλανδία ψηφίζουν για να επιλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας, μια θέση σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπική στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, αναφέρει το Al Jazeera.

Η ψηφοφορία του Σαββάτου φαίνεται ότι θα είναι ένας στενός ανταγωνισμός μεταξύ τριών γυναικών: της πρώην πρωθυπουργού Κάτριν Γιακομπσντοτίρ, της επιχειρηματία Χάλα Τομασντοτίρ και της μελετήτριας της Αρκτικής και της ενέργειας Χάλα Χρουντ Λογκαντοτίρ.

Ο πρόεδρος της Ισλανδίας ενεργεί ως εγγυητής του συντάγματος και της εθνικής ενότητας, αλλά έχει την εξουσία να ασκεί βέτο στη νομοθεσία ή να την υποβάλλει σε δημοψήφισμα.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 9 το πρωί (09:00 GMT) και θα κλείσουν στις 22:00. Τα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς την Κυριακή.

Ο εξαιρετικά δημοφιλής Γκούντνι Γιοχάνεσον, ο οποίος κατέχει τη θέση του από το 2016 και επανεξελέγη το 2020 με ένα εντυπωσιακό 92 τοις εκατό των ψήφων, ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το έτος ότι δεν θα διεκδικήσει επανεκλογή.

Κανένα κεντρικό θέμα δεν κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία, όπου οι υποψήφιοι παραδοσιακά συμμετέχουν ως ανεξάρτητοι χωρίς κομματικές δεσμεύσεις.

Στη χώρα των 380.000 κατοίκων, όποιος πολίτης συγκεντρώσει 1.500 υπογραφές μπορεί να θέσει υποψηφιότητα.

Η Γιακομπσντοτίρ, η οποία υπηρέτησε ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνασπισμού αριστεράς-δεξιάς από το 2017 έως τον Απρίλιο, όταν παραιτήθηκε για να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, έπρεπε να αποκρούσει την κριτική ότι είναι πολύ πολιτική για τη θέση της.

«Πιστεύω ότι η γνώση του πολιτικού περιβάλλοντος δεν κάνει κάποιον λιγότερο ικανό να χειριστεί τη δουλειά της προέδρου», είπε η 48χρονη την Πέμπτη κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης, όταν ρωτήθηκε εάν η πολιτική της καριέρα θα ήταν εμπόδιο για εκείνη ως πρόεδρος.

«Αντίθετα… πιστεύω ότι μπορώ να ανέβω πάνω από κάθε κομματική πολιτική», είπε.

Το τηλεοπτικό ντιμπέιτ είδε τους υποψηφίους να ανταλλάσσουν απόψεις σε θέματα που κυμαίνονται από την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, τα όπλα για την Ουκρανία, την πιθανή πώληση της εθνικής εταιρείας ενέργειας της Ισλανδίας και τη χρήση των προεδρικών εξουσιών βέτο.

Γυναίκες στο προβάδισμα

Οι Γιακομπσντοτίρ, Τομασντοτίρ και Λογκαντοτίρ προηγούνται στις δημοσκοπήσεις.

Η Τομασντοτίρ είναι μια 55χρονη επιχειρηματίας που ήρθε δεύτερη στις προεδρικές εκλογές του 2016, ενώ η Λογκαντοτίρ είναι 43χρονη ειδικός στο περιβάλλον, την Αρκτική και την ενέργεια και επί του παρόντος είναι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην καθημερινή Morgunbladid την Παρασκευή έθεσε την Γιακομπσντοτίρ στην πρώτη θέση με 26 τοις εκατό, ακολουθούμενη από την Τομασντοτίρ με 24 τοις εκατό και τη Λογκαντοτίρ με 19 τοις εκατό.

Η Γιακομπσντοτίρ, ηγέτης του κόμματος του Αριστερού-Πράσινου Κινήματος από το 2013 μέχρι την προεδρική υποψηφιότητά της, χαιρετίστηκε για τον χειρισμό της στην αναζωπύρωση των ηφαιστειακών εκρήξεων στη χερσόνησο του Ρέικιανες από τον Δεκέμβριο.

Οι πέντε εκρήξεις, συμπεριλαμβανομένης μιας της Τετάρτης, προκάλεσαν μια σειρά εκκενώσεων καθώς και την απόκτηση κατοικιών από το κράτος από κατοίκους που εκκενώθηκαν από την απειλούμενη ψαροχώρια Γκρίνταβικ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χαρίτσης: «Κακή μέρα για τη χώρα» για την εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας

Κρεμλίνο: Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών επιβεβαιώνει την τάση στις ευρωπαϊκές χώρες

Εκκενώσεις λόγω των πυρκαγιών σε Χίο και Κω -Φωτιά στο Ηράκλειο Κρήτης

Εγκατάλειψη Mirage 2000-5 στην Τανάγρα- Σώος ο πιλότος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα