ΑΘΗΝΑ
14:19
|
26.06.2024
Για τρίτη συνεχόμενη μέρα εντοπίζεται πτώση των τιμών του πετρελαίου, παρά την απόσυρση των αμερικανικών αποθεμάτων το βράδυ της Πέμπτης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τιμές του πετρελαίου διολίσθησαν σε χαμηλότερα επίπεδα την Παρασκευή, παρά την επιβεβαίωση της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (ΥΠΕ) για μεγάλη απόσυρση των αμερικανικών αποθεμάτων αργά την Πέμπτη και με τους παράγοντες της αγοράς πετρελαίου να επιδεικνύουν επιφυλακτικότητα ενόψει τόσο της απόφασης για το επιτόκιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) όσο και της επόμενης συνεδρίασης των ΟΠΕΚ+ τον Ιούνιο.

Το διεθνές αργό αναφοράς Brent διαπραγματευόταν στα 81,83 δολάρια ανά βαρέλι στις 10.37 π.μ. τοπική ώρα , μειωμένο κατά 0,06% από την τιμή κλεισίματος των 81,88 δολαρίων ανά βαρέλι στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Η αμερικανική τιμή αναφοράς West Texas Intermediate (WTI) διαπραγματευόταν την ίδια ώρα στα 77,78 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 0,16% από την προηγούμενη συνεδρίαση που έκλεισε στα 77,91 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Παρασκευή, σε αντίθεση με τις θετικές προοπτικές ζήτησης στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΠΕ που ανακοινώθηκαν αργά την Πέμπτη, τα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 4,2 εκατ. βαρέλια κατά την εβδομάδα που έληξε στις 24 Μαΐου, έναντι των προσδοκιών της αγοράς για μείωση κατά περίπου 1,6 εκατ. βαρέλια.

Η ΥΠΕ διαπίστωσε επίσης ότι τα αμερικανικά αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια.

Τα στοιχεία της ΥΠΕ που υποδεικνύουν αύξηση της παραγωγής αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ κατά 6.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) σε περίπου 13,52 εκατομμύρια bpd ήραν τις ανησυχίες για την προσφορά και άσκησαν καθοδικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου.

Η δυναμική των τιμών του πετρελαίου εξακολουθεί να επηρεάζεται από την επιφυλακτικότητα της αγοράς εν όψει της ανακοίνωσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σχετικά με την ημερομηνία έναρξης της μείωσης των επιτοκίων, με προσεκτική προσοχή στις παρατηρήσεις των αξιωματούχων της Fed.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι τα στοιχεία για τον βασικό δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), τον οποίο η Fed θεωρεί δείκτη πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ενδέχεται να αυξήσουν τη μεταβλητότητα της αγοράς.

Αντίθετα, τα στοιχεία που έδειξαν πτωτική αναθεώρηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ την Πέμπτη αύξησαν τις προσδοκίες των αναλυτών ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια φέτος, περιορίζοντας την περαιτέρω πτώση των τιμών.

Εν τω μεταξύ, οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν το αποτέλεσμα της συνάντησης της ομάδας ΟΠΕΚ+, του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και των συμμάχων του στις 2 Ιουνίου για να διαπιστώσουν αν η ομάδα θα συνεχίσει την πολιτική μείωσης της παραγωγής.

Στη συνάντηση, οι παράγοντες της αγοράς θα συζητήσουν για το αν η ομάδα θα παρατείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής κατά 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του έτους. Στο τρέχον σενάριο, αναμένεται ότι η ομάδα έχει μειώσει τις προμήθειες κατά 5,8 εκατ. bpd, που αντιστοιχεί περίπου στο 5,7% της συνολικής ζήτησης παγκοσμίως.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Το πενθήμερο, πέθανε! Ζήτω η ανάπτυξη!

Επένδυση μαμούθ της Volkswagen στον αντίπαλο της Tesla, Rivian

Ενάντια στη σύγχυση: Λίγες αυτονόητες σκέψεις μπροστά στο αδιανόητο

Γερμανικές αντιδράσεις για την 6ήμερη εργασία στην Ελλάδα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα