ΑΘΗΝΑ
19:49
|
02.07.2024
Η Αυστραλία ζήτησε στρατιωτικές συνομιλίες με την Κίνα και αισθάνεται άνετα να πλησιάσει τις Φιλιππίνες, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρίτσαρντ Μάρλες.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας Ρίτσαρντ Μαρλς μιλά στο Διάλογο Shangri-La στη Σιγκαπούρη, 1 Ιουνίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αυστραλία ζήτησε στρατιωτικές συνομιλίες με την Κίνα και αισθάνεται άνετα να πλησιάσει τις Φιλιππίνες, δήλωσε την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρίτσαρντ Μάρλες στη σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια Shangri-La Dialogue, αναφέρει το Reuters.

Η Κίνα και οι Φιλιππίνες έχουν εγκλωβιστεί σε αντιπαράθεση στην αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και οι συναντήσεις τους έχουν γίνει πιο τεταμένες καθώς το Πεκίνο διεκδικεί ρηχά νερά σε ύδατα που η Μανίλα λέει ότι βρίσκονται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης του.

Η Αυστραλία έχει εντείνει την παρουσία της στην περιοχή και μια κοινή αμφίβια άσκηση με τις Φιλιππίνες στο νησί Palawan τον Αύγουστο ήταν η μεγαλύτερη της Αυστραλίας εκτός των συνόρων της πέρυσι.

Η Αυστραλία είπε επίσης ότι οι πρόσφατες συναντήσεις της με τον στρατό της Κίνας δεν ήταν ασφαλείς και επαγγελματικές και ο Μαρλς είπε ότι συζήτησε το θέμα με τον Κινέζο αρχηγό Άμυνας Ντονγκ Τζουν στο περιθώριο της διάσκεψης το Σάββατο.

«Το ουσιαστικό αίτημα που είχαμε από τη συνάντηση με την Κίνα ήταν να αναπτυχθεί ο αμυντικός διάλογος», είπε ο Μαρλς στο Reuters.

«Θέλουμε πραγματικά να το επαναφέρουμε τελικά εκεί που ήταν πριν σταματήσει, και αυτό θα ήταν στο επίπεδο των αρχηγών των αμυντικών μας δυνάμεων και των γραμματέων άμυνας που συναντώνται ετησίως».

Κινέζοι αξιωματούχοι άμυνας συναντήθηκαν με τους Αυστραλούς ομολόγους τους στην Καμπέρα πέρυσι στην πρώτη επίσημη συνάντησή τους από το 2019.

Έκτοτε, η Αυστραλία παραπονέθηκε για μια στενή επαφή με ένα κινεζικό τζετ πάνω από την Κίτρινη Θάλασσα και το σόναρ που αναπτύχθηκε ενώ Αυστραλοί δύτες βρίσκονταν σε ύδατα κοντά στην Ιαπωνία, κάτι που είπε ότι ήταν επικίνδυνο.

«Θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει σε ένα πολύ σημαντικό αρνητικό αποτέλεσμα. Αυτό θα ήταν πολύ κακό αν συνέβαινε ποτέ, και πρέπει να το αποφύγουμε. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό», είπε ο Μαρλς.

Η Κίνα είπε ότι έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να προειδοποιήσει την Αυστραλία σχετικά με το περιστατικό με το αεροσκάφος και αρνήθηκε ότι ένα από τα αντιτορπιλικά του ναυτικού της χρησιμοποίησε σόναρ κοντά σε δύτες της Αυστραλίας.

Ο Μαρλς είχε επίσης συνομιλίες με τον Υπουργό Άμυνας των Φιλιππίνων Γκιλμπέρτο Τεόντορο στο περιθώριο του Διαλόγου Shangri-La.

«Σίγουρα πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια στιγμή όπου η σχέση μας με τις Φιλιππίνες έχει φτάσει πραγματικά σε ένα επίπεδο που δεν ήταν ποτέ πριν, και το χαιρετίζουμε πολύ αυτό», δήλωσε ο Μαρλς.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μια στρατηγική διάσταση αυτής της σχέσης που τίθεται σε εφαρμογή, και αυτό είναι κάτι που επικροτούμε θερμά και το βλέπουμε να αυξάνεται ακόμη περισσότερο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κρεμλίνο: Μικρής σημασίας η επίσκεψη Όρμπαν στο Κίεβο

Ευρωπαϊκή αντιπυραυλική άμυνα: Βήματα προς έναν ενιαίο Ευρωστρατό

ΜέΡΑ25: Επικίνδυνη για την Ευρώπη η Κάγια Κάλας

Στην Πολωνία ο Σολτς με τη βαλίτσα του γεμάτη με «πολεμικές αποζημιώσεις» και αμυντικές συνεργασίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα