ΑΘΗΝΑ
10:18
|
01.07.2024
Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ έχει εγγραφεί για να είναι υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές της 28ης Ιουνίου.
Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ επισκέπτεται τον ιερό ναό του Ιμάμ Αμπάς στην Κερμπάλα, 110 χλμ νότια της Βαγδάτης, 19 Ιουλίου 2013
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο σκληροπυρηνικός πρώην πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ έχει εγγραφεί για να είναι υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές της 28ης Ιουνίου, που διοργανώθηκαν μετά το θάνατο του Εμπραχίμ Ραΐσι σε συντριβή ελικοπτέρου τον περασμένο μήνα, μετέδωσε την Κυριακή η κρατική τηλεόραση του Ιράν, αναφέρει το Reuters.

Ωστόσο, θα μπορούσε να αποκλειστεί από την κούρσα: το Συμβούλιο των φυλάκων της χώρας θα ελέγξει τους υποψηφίους και θα δημοσιεύσει τη λίστα με τα προσόντα στις 11 Ιουνίου.

Ο Αχμαντινετζάντ, πρώην μέλος της ελίτ των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος του Ιράν το 2005 και παραιτήθηκε λόγω των ορίων θητείας το 2013.

Του απαγορεύτηκε να είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2017 από το Συμβούλιο Φύλακα, ένα χρόνο αφότου ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ τον προειδοποίησε ότι η υποψηφηότητά του «δεν ήταν προς το συμφέρον του και της χώρας».

Ένα ρήγμα αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο αφού ο Αχμαντινετζάντ υποστήριξε ρητά τους ελέγχους στην τελική εξουσία του Χαμενεΐ.

Το 2018, σε σπάνια κριτική που απευθύνθηκε στον Χαμενεΐ, ο Αχμαντινετζάντ του έγραψε ζητώντας «ελεύθερες» εκλογές.

Ο Χαμενεΐ είχε υποστηρίξει τον Αχμαντινετζάντ μετά την επανεκλογή του το 2009 που προκάλεσε διαδηλώσεις κατά τις οποίες δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες συνελήφθησαν, συγκλονίζοντας την κυρίαρχη θεοκρατία, προτού οι δυνάμεις ασφαλείας υπό την ηγεσία του επίλεκτου Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) εξουδετερώσουν τις ταραχές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Μπακογιάννης ζητά παραίτηση Δούκα: «Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς»

Γαλλία μετά την κάλπη: Πόλωση σκληρής δεξιάς με κεντροαριστερά

Εκδήλωση: Από την «Επιχείρηση Barbarossa» στον σύγχρονο πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας

Αποχωρεί από την πολιτική ο Παπαδημούλης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα