Τον έλεγχο του Ισραήλ της παλαιστινιακής πλευράς του -κρίσιμης σημασίας για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας μέσω της Αιγύπτου– περάσματος της Ράφα, αρνήθηκε να αναγνωρίσει το Κάιρο, λίγες μόλις ημέρες μετά τον θάνατο Αιγύπτιου στρατιώτη από ισραηλινά πυρά, στα σύνορα με τον παλαιστινιακό θύλακα.
Υπενθυμίζεται πως, τον προηγούμενο μήνα, το Ισραήλ κατέλαβε όλη την περιοχή στα σύνορα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου, περιλαμβανομένου του περάσματος της Ράφα.
Το σημείο διέλευσης της Ράφα δεν μπορεί να επαναλειτουργήσει αν το Ισραήλ δεν παραδώσει και πάλι τον έλεγχό του στους Παλαιστίνιους, προειδοποίησε σήμερα ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι.
«Είναι δύσκολο να συνεχίσει να λειτουργεί το πέρασμα της Ράφα χωρίς μια παλαιστινιακή διοίκηση», εκτίμησε ο Σούκρι, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισπανό ομόλογό του, Χοσέ Μανουέλ Άλμπαρες, στη Μαδρίτη.
Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η ειρηνευτική συμφωνία που υπέγραψε η χώρα του με το Ισραήλ το 1979 αποτελεί «στερεή βάση για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και όλοι θα πρέπει να σκεφτούν να λάβουν υπεύθυνα μέτρα ώστε να διατηρηθεί αυτή η σημαντική συμφωνία».
Τα σχόλια του Σούκρι έγιναν την ώρα που οξύνεται η ένταση μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ, μετά τον θάνατο την προηγούμενη εβδομάδα ενός Αιγύπτιου στρατιώτη στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με τις ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες, σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, πέρασαν τα σύνορα την ώρα που καταδίωκαν Παλαιστίνιους.
Δύο πηγές από τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας επεσήμαναν ότι η συνάντηση που είχαν την Κυριακή Αμερικανοί, Αιγύπτιοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι ήταν θετική, παρά το γεγονός ότι δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την επαναλειτουργία του περάσματος της Ράφα.
Στη διάρκεια της συνάντησης, η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία σημείωσε ότι το Κάιρο θα ήταν ανοικτό στην παρουσία Ευρωπαίων παρατηρητών στα σύνορα, ώστε να επιβλέπουν τη λειτουργία του περάσματος της Ράφα στην παλαιστινιακή πλευρά, εφόσον οι παλαιστινιακές αρχές συμφωνήσουν να επαναλάβουν το έργο της διαχείρισης του σημείου διέλευσης.
Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, δήλωσε χθες ότι οι ισραηλινές δυνάμεις προσπαθούν να καταστρέψουν «σήραγγες μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου», τις οποίες ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποιεί η Χαμάς για να περάσει λαθραία όπλα στον παλαιστινιακό θύλακα ή για να ξεφύγει από τον πόλεμο. Τον ισραηλινό ισχυρισμό περί τούνελ μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου έχει διαψεύσει επανειλημμένως το Κάιρο.
Παράλληλα, ο Σούκρι ζήτησε από η Χαμάς και το Ισραήλ να δεχθούν την πρόταση που παρουσίασε την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, προσθέτοντας ότι τα αρχικά σχόλια της παλαιστινιακής οργάνωσης ήταν θετικά.
«Τώρα περιμένουμε την ισραηλινή απάντηση», συμπλήρωσε.
Διαβάστε επίσης: