ΑΘΗΝΑ
10:05
|
26.06.2024
Τα κρούσματα νευρεκφυλιστικής εγκεφαλοπάθειας από το 2021 και έπειτα συνεχίζουν να καταγράφονται σε βάρος νεαρών Καναδών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σάλο προκαλεί σημερινή αποκάλυψη της βρετανικής εφημερίδας The Guardian με αφορμή την καταγγελία του διακεκριμένου Καναδού επιστήμονα Αλιέρ Μαρέρο (Alier Marrero) σε σχέση με τα πάνω από 200 κρούσματα άγνωστης εγκεφαλοπάθειας κυρίως σε νεαρούς Καναδούς που σημειώθηκαν πριν δύο χρόνια στο Νιου Μπράνσγουικ και του απαγορεύτηκε να τα ερευνήσει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, η υπόθεση αρχικά βγήκε όταν διέρρευσαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο συνάδελφό του Καναδού μικροβιολόγου,Michael Coulthart.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είδε στη συνέχεια και δημοσιογράφοι της εφημερίδας Guardian, τα οποία προέκυψαν δύο χρόνια αφότου η περιοχή New Brunswick του Καναδά έκλεισε την έρευνά της για μια πιθανή συρροή περιστατικών.

Οι υγειονομικές αρχές του Νιου Μπράνσγουικ προειδοποίησαν το 2021 ότι περισσότεροι από 40 κάτοικοι έπασχαν από ένα πιθανό άγνωστο νευρολογικό σύνδρομο, με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της εκφυλιστικής εγκεφαλικής διαταραχής Creutzfeldt-Jakob. Τα συμπτώματα αυτά ήταν ποικίλα καθώς σε ορισμένους ασθενείς άρχισαν να τρέχουν τα σάλια και άλλοι έλεγαν πως ένιωθαν σαν να σέρνονται έντομα στο δέρμα τους.

Ένα χρόνο αργότερα, ανεξάρτητη τοπική επιτροπή εποπτείας ανακοίνωσε ότι η ομάδα των ασθενών είχε πιθανότατα υποστεί λανθασμένη διάγνωση και έπασχε από ασθένειες όπως ο καρκίνος και η άνοια.

Ο Alier Marrero

Η έκθεση της τοπικής επιτροπής του Καναδά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε «συρροή περιστατικών» από ανθρώπους που έπασχαν από άγνωστο σύνδρομο εγκεφαλοπάθειας και η έρευνα σταμάτησε.

Αυτό το αμφισβήτησαν αργότερα ερευνητές της υπηρεσίας δημόσιας υγείας του Καναδά (PHAC) που εξακολουθούν να ανησυχούν για την αιτία των κρουσμάτων σε δεκάδες νέους και τα εξουθενωτικά συμπτώματα μία περίεργης και (ως τώρα) ανεξήγητης ασθένειας.

Ο Coulthart, που σήμερα είναι επικεφαλής του συστήματος επιτήρησης της νόσου Creutzfeldt-Jakob του Καναδά, σε δικό του μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που διέρρευσε φέρεται να καταγράφει το ενδεχόμενο πως ένας περιβαλλοντικός παράγοντας ή ένας συνδυασμός παραγόντων πυροδοτεί και/ή επιταχύνει μια ποικιλία νευροεκφυλιστικών συνδρόμων με τους ανθρώπους να γίνονται ευάλωτοι σε παθήσεις που σχετίζονται με την αναδίπλωση των πρωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ και της νόσου του Πάρκινσον.

Νεαροί πάσχοντες και συγγενείς τους στο πλευρό του Δρ. Μαρέρο

Ο Coulthart υποστηρίζει ότι η πολυπλοκότητα του θέματος έχει δώσει στους πολιτικούς ένα «παραθυράκι» για να συμπεράνουν ότι δε συμβαίνει «τίποτα συνεκτικό». «Πιστεύω ότι η αλήθεια θα επιβεβαιωθεί με τον καιρό, αλλά προς το παρόν το μόνο που μπορούμε να κάνουμε … είναι να συνεχίσουμε να συλλέγουμε πληροφορίες για τα περιστατικά που μας έρχονται ως ύποπτα για νόσο prion», έγραψε σε ένα από τα ενδιαφέροντα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που απευθύνονταν σε συναδέλφους του.

Πλήθος δημοσιευμάτων είχαν δει το φως της δημοσιότητας και από μέρος του Καναδικού Τύπου μεταξύ των οποίων και η εφημερίδα Globe and Mail.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Ακόμα ένας νεκρός για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στη Γάζα

Δίκη για τη δολοφονία Καραϊβάζ: Διακόπηκε για τις 5 Ιουλίου (upd)

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στο Ρέθυμνο (upd)

Θεσσαλονίκη: Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων καθαριότητας στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα