Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Γεωργίας υπέγραψε σε νόμο σήμερα, Δευτέρα, το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής», που έχει προκαλέσει πολιτική κρίση στη χώρα του Νοτίου Καυκάσου και την έντονη κριτική των δυτικών συμμάχων της.
Την περασμένη εβδομάδα, το κοινοβούλιο της Γεωργίας, που ελέγχεται από το κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» του πρωθυπουργού Ηρακλί Κομπαχίτζε, ψήφισε το νόμο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση φιλοδυτικών πολιτών, οι οποίοι διεξάγουν εδώ και μήνες διαδηλώσεις.
Η διαμάχη γύρω από το νόμο αφορά το αν η Γεωργία, για τρεις δεκαετίες μεταξύ των πιο φιλοδυτικών κρατών από την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, θα διατηρήσει τον δυτικό της προσανατολισμό ή θα προσεγγίσει περισσότερο τη Ρωσία.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Σάλβα Παπουασβίλι, υπέγραψε το νομοσχέδιο μετά την ψήφιση των κυβερνητικών βουλευτών την περασμένη εβδομάδα, υπέρ της υπέρβασης του βέτο της προέδρου Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, η οποία το επέκρινε, ανέφεραν γεωργιανά ΜΜΕ τη Δευτέρα.
Η νομοθεσία απαιτεί από οργανισμούς που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, να εγγράφονται ως «πράκτορες ξένης επιρροής» και εισάγει πρόστιμα για παραβιάσεις, καθώς και απαιτήσεις γνωστοποίησης.
Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία επέκριναν το νομοσχέδιο, ενώ ομάδες της γεωργιανής αντιπολίτευσης το αποκαλούν «ρωσικό νόμο», λέγοντας ότι βασίζεται στη ρωσική νομοθεσία που χρησιμοποιείται για να στοχεύσει αντιπάλους του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η Ουάσιγκτον έχει απειλήσει να επιβάλει κυρώσεις Γεωργιανούς αξιωματούχους που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, με την γεωργιανή κυβέρνηση να κατηγορεί τις δυτικές χώρες για εκβιασμό, τονίζοντας ότι ο νόμος είναι απαραίτητος για να σταματήσουν να προσπαθούν να σύρουν τη Γεωργία σε έναν άλλο πόλεμο με τη Ρωσία.
Η Ρωσία αρνείται οποιονδήποτε ρόλο στην υποστήριξη του νομοσχεδίου, το οποίο όμως υπερασπίστηκε, έναντι της δυτικής κριτικής.