Περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα στις τελευταίες τρεις ημέρες, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που σαρώνει την Ινδία, με τις υγειονομικές αρχές να καταγράφουν σχεδόν 25.000 περιστατικά θερμοπληξίας.
Στην Ινδία, ο Μάιος ήταν εξαιρετικά σκληρός μήνας, με τη θερμοκρασία στην πρωτεύουσα, Νέο Δελχί, και στο κρατίδιο Ρατζαστάν να φτάνει τους 50 βαθμούς Κελσίου. Αυτές οι ακραίες θερμοκρασίες δημιούργησαν δύσκολες συνθήκες διαβίωσης για τους κατοίκους των περιοχών αυτών.
"There is no water in the pipeline, we all rely on this water tanker."
— DW News (@dwnews) June 2, 2024
People in India are struggling with a water shortage amid a record-breaking heat wave. pic.twitter.com/AcMzyVW9VU
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε τουλάχιστον 56 επιβεβαιωμένους θανάτους από θερμοπληξία από την 1η Μαρτίου έως τις 30 Μαΐου, με περίπου 24.849 περιπτώσεις θερμοπληξίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα πολιτειακά στοιχεία δείχνουν ότι ο πραγματικός αριθμός θανάτων θα μπορούσε να είναι σημαντικά υψηλότερος.
Αντίθετα, τμήματα της ανατολικής Ινδίας επηρεάστηκαν από τις επιπτώσεις του κυκλώνα Ρέμαλ. Οι σφοδρές βροχοπτώσεις στο βορειοανατολικό κρατίδιο Ασαμ προκάλεσαν τον θάνατο 14 ανθρώπων από την Τρίτη.
Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων της χώρας περιγράφει τη θερμοπληξία ως μια «απειλητική για τη ζωή» κατάσταση, με ποσοστό θνησιμότητας 40 έως 64%. Η ανελέητη ζέστη έχει επηρεάσει τη βόρεια και κεντρική Ινδία και περιοχές της δυτικής πλευράς τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με θερμοκρασίες σταθερά γύρω στους 45-46 βαθμούς Κελσίου και σε ορισμένες περιοχές να φτάνουν έως και τους 50 βαθμούς.
India’s Modi government only cares about profits for stakeholders by destroying the #climate and environment of India, as teachers and pupils collapse from the heat.
— George Tsakraklides (@99blackbaloons) June 1, 2024
You are a murderer mr Modi#heatwave #ClimateCrisis
pic.twitter.com/0kHF0nh9MQ
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ινδίας προβλέπει μείωση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες, λόγω της έναρξης των μουσώνων. Εν τω μεταξύ, ο καύσωνας οδήγησε σε σοβαρές ελλείψεις νερού και ηλεκτρισμού, που επιδεινώθηκαν από την αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας, με πολλές περιοχές της πρωτεύουσας να αντιμετωπίζουν συχνές διακοπές ρεύματος.