Μία 91χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της σήμερα 3/6 στη Μαγνησία, ενώ νοσηλευόταν με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του Νοσοκομείου, η άτυχη γυναίκα από την περιοχή του Αλμυρού «εισήχθη με σηπτικό σοκ και συμπτώματα γαστρεντερίτιδας» στο νοσοκομείο Βόλου στις 6.30 μ.μ. στις 2 Ιουνίου και απεβίωσε στις 4.20 π.μ. στις 3 Ιουνίου.
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα κρούσματα –τα οποία εμφανίστηκαν στις περιοχές Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο και του δήμου Ρήγα Φεραίου– έχουν ξεπεράσει τα 100, ενώ εννέα παιδιά νοσηλεύονται στην Παιδιατρική Κλινική, ένας ηλικιωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ένα ακόμη άτομο μετέβη στα Επείγοντα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας, την Κυριακή.
Ο ασθενής που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ είναι λόγω κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης που προκλήθηκε από πτώση, λόγω αισθήματος αδυναμίας εξαιτίας της γαστρεντερίτιδας. Επίσης, ο ένας ασθενής που νοσηλεύεται στην Β Παθολογική κλινική έχει σαν αιτία εισαγωγής εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τα 7 παιδιά που νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική έχουν καλή κλινική εικόνα ,ενώ το ένα που προσήλθε στις 31 Μαΐου σε πιο σοβαρή κατάσταση, έχει βελτιωμένη κλινική εικόνα.
Συνολικά, στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο έχουν νοσηλευτεί 34 ασθενείς με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.
Εισαγγελική παρέμβαση λόγω των κρουσμάτων
Την παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσαν τα δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες στον νομό Μαγνησίας.
Συγκεκριμένα, τόσο ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, όσο και ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), ο οποίος φέρεται να επιρρίπτει ευθύνες σε υπαλλήλους, θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στον εισαγγελέα, ενώ παράλληλα αναμένονται νέα αποτελέσματα από τον ΕΟΔΥ, κλιμάκιο του οποίου βρίσκεται σήμερα στην περιοχή για νέες δειγματοληψίες.
Εν τω μεταξύ, τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και ο παιδικός σταθμός σε Ριζόμυλο και Στεφανιβίκειο βρίσκονται σήμερα κλειστά λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, ενώ ο δήμος Ρήγα Φεραίου μοιράζει εμφιαλωμένα νερά στους κατοίκους. Την ίδια στιγμή, στο Κέντρο Υγείας μεταβαίνουν συνεχώς πολίτες με συμπτώματα.
Οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας
Στη Μαγνησία μετέβη σήμερα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, ώστε να διενεργήσει τους απαραίτητους ελέγχους, μετά τα πολλαπλά κρούσματα γαστρεντερίτιδας που καταγράφηκαν σε δύο περιοχές του νομού, με τον πρόεδρο του οργανισμού να προχωρά σε συστάσεις προς τους κατοίκους.
Αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας , Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ανέφερε ότι η έξαρση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία αποδίδεται πιθανότατα στο νερό, σύμφωνα με αναλύσεις του Οργανισμού. Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα καταγράψει τους νοσηλευόμενους στο νοσοκομείο, ενώ από σήμερα πραγματοποιούνται καθημερινοί έλεγχοι στο δίκτυο ύδρευσης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο, έως ότου αποκατασταθεί η ποιότητα του νερού.
Επιπλέον, η Περιφέρεια και το περιφερειακό εργαστήριο Δημόσιας Υγείας θα κάνουν δειγματοληψίες από γεωτρήσεις για να εντοπιστεί η πηγή του προβλήματος και να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες για την εξυγίανση του δικτύου. Τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν καθαρισμό δεξαμενών, ξέπλυμα του δικτύου και χλωρίωση του νερού.
Οι κάτοικοι καλούνται να μη χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου για καμία ανθρώπινη κατανάλωση, όπως μπάνιο ή πλύσιμο των δοντιών, καθώς είναι κατάλληλο μόνο για την τουαλέτα. Σύμφωνα με τον καθηγητή, αν το νερό χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί, πρέπει να βράζεται στους 100 °C για τουλάχιστον 3 λεπτά.
Παράλληλα, υπογραμμίζει πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους, που είναι πιο ευάλωτοι. Ο καθηγητής τόνισε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση της ποιότητας του νερού.
Αναφορικά με την ποιότητα των νερών στον Παγασητικό, ανέφερε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας κάνουν δειγματοληψίες και στέλνουν τα δείγματα στο ΠΕΔΥ, διασφαλίζοντας ότι τα νερά πληρούν τις προδιαγραφές και είναι άριστης ποιότητας. Επίσης, ο κ. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε ότι πολλές Περιφέρειες συνεργάζονται με ιδιωτικά εργαστήρια και το υπουργείο Περιβάλλοντος διενεργεί τακτικούς ελέγχους στα νερά των ακτών, επιβεβαιώνοντας ότι κατά 99% πληρούν τα κριτήρια εξαιρετικής ποιότητας σε όλη τη χώρα.