ΑΘΗΝΑ
15:25
|
05.07.2024
Με καταμετρημένο το 44% των ψήφων, προηγείται με 57% έναντι 30% της κεντροδεξιάς υποψήφιας, Σότσιλ Γκάλβες.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του Μεξικού, γυναίκα καταλαμβάνει το προεδρικό αξίωμα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα βήματα του προκατόχου της και πολιτικού της μέντορα Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, αναμένεται να ακολουθήσει η υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος ΜORENA, Κλαούντια Σέινμπαουμ που όπως όλα δείχνουν είναι η νικήτρια των προεδρικών εκλογών στο Μεξικό.

Με καταμετρημένο το 44% των ψήφων, η κεντροαριστερή Σέινμπαουμ προηγείται με 57% έναντι 30% της κεντροδεξιάς υποψήφιας Σότσιλ Γκάλβες, που υποστηρίχτηκε από μια ετερόκλιτη συμμαχία τριών αντιπολιτευόμενων κομμάτων, ενώ την τρίτη θέση, με 11%,καταλαμβάνει ο Χόρχε Μάινες, υποψήφιος του Κινήματος Πολιτών (MC).

Με τα exit poll να της δίνουν από 58,3 έως 60,7% η Σέινμπαουμ που αναμένεται να είναι η πρώτη στην ιστορία γυναίκα πρόεδρος της χώρας, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Για πρώτη φορά στα 200 χρόνια της Δημοκρατίας μας, θα υπάρχει μια γυναίκα πρόεδρος και θα τα αλλάξει όλα. Ευχαριστώ όλους τους Μεξικανούς. Σήμερα με την ψήφο μας δείξαμε ότι είμαστε δημοκρατικός λαός».

Ήδη ο απερχόμενος πρόεδρος AMLO συνεχάρη τη διαφαινόμενη νικήτρια των εκλογών, δημοσιεύοντας ένα βίντεο στο X, κάνοντας λόγο για μια «ημέρα δόξας» για τον λαό του Μεξικού. «Συγχαρητήρια σε όλους εμάς που ζούμε σε αυτούς τους καιρούς μεταμόρφωσης», τόνισε.

Εκτός από την προεδρία του Μεξικού, οι ψηφοφόροι ψήφισαν επίσης για περίπου 20.000 θέσεις στις μεγαλύτερες εκλογές που έγιναν ποτέ στη χώρα. Σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο του Μεξικού (INE), αυτές οι θέσεις περιλαμβάνουν 128 έδρες Γερουσίας, 500 έδρες αναπληρωτών, τον κυβερνήτη της Πόλης του Μεξικού και κυβερνήτες σε οκτώ πολιτείες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αθήνα: Επτά συλλήψεις για εμπρηστικές επιθέσεις σε ισραηλινό ξενοδοχείο και συναγωγή

Τραγωδία στην Μαυριτανία: 89 νεκροί μετανάστες από ανατροπή σκάφους

Αττική: 5.551 καμένα στρέμματα από τις πυρκαγιές ενός Σαββατοκύριακου

Ιταλία: Εκρήγνυνται τα ηφαίστεια Αίτνα και Στρόμπολι- Κλειστό το αεροδρόμιο της Σικελίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα