ΑΘΗΝΑ
18:52
|
28.09.2024
Πέρα από «μικροβιακούς δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης που ανευρέθησαν σε πολλά σημεία δειγματοληψιών ανιχνεύθηκε Salmonella spp.στη δεξαμενή.
Σαλμονέλα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σαλμονέλα στο δίκτυο ύδρευσης της Μαγνησίας εντόπισαν οι εργαστηριακοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ μετά από τα δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε κατοίκους της ευρύτερης περιοχής (κυρίως ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν «μικροβιολογική επιβάρυνση σε δείγματα από το περιφερειακό δίκτυο και τη δεξαμενή».

Ειδικότερα, πέρα από «μικροβιακούς δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης που ανευρέθησαν σε πολλά σημεία δειγματοληψιών ανιχνεύθηκε επιπλέον Salmonella spp.στη δεξαμενή και σε δύο επιπλέον δείγματα του περιφερειακού δικτύου».

«Ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού και η ταυτοποίηση των παθογόνων θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες» επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σαλμονέλα

Αναφορικά με τον εργαστηριακό έλεγχο των κλινικών δειγμάτων, ένα δείγμα κοπράνων που λήφθηκε από ασθενή που προσήλθε στο ΚΥ Βελεστίνου και στάλθηκε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας είναι θετικό για Salmonella. Έξι δείγματα κοπράνων από τα παιδιά που νοσηλεύονται στο ΓΝ Βόλου είναι, επίσης, θετικά για Salmonella και εκκρεμεί η ολοκλήρωση του εργαστηριακού ελέγχου δειγμάτων κοπράνων των υπόλοιπων τριών παιδιών.

Απαγορεύεται η χρήση του νερού για κατανάλωση

Ο ΕΟΔΥ συστήνει τη συνέχιση μη χρήσης πόσιμου νερού για ανθρώπινη κατανάλωση και την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου. Το νερό συστήνεται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για χρήση τουαλέτας και όχι για πλύσιμο τροφίμων, παρασκευή φαγητού ή ατομική καθαριότητα.

Σε περίπτωση που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να βράζει σε 100 βαθμούς τουλάχιστον για 3 λεπτά.

Ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τη ΔΔΥ της ΠΕ Μαγνησίας, έχουν δώσει τις κατάλληλες οδηγίες ώστε να ξεκινήσει άμεσα η εξυγίανση δικτύου ύδρευσης που αφορά τόσο γεωτρήσεις, δεξαμενή (καθαρισμός, απολύμανση, υπερχλωρίωση) καθώς και το ξέπλυμα περιφερειακού δικτύου.

Οι έλεγχοι στο δίκτυο ύδρευσης θα είναι καθημερινοί μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η ποιότητα του νερού.

Τι είναι η σαλμονέλα

Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που προκαλεί ναυτία, έμετο και οξεία διάρροια / γαστρεντερίτιδα.

Μεταδίδεται από τροφές που περιέχουν σαλμονέλα, ή με το άγγιγμα ζώων όπως κοτόπουλα, πάπιες και χελώνες.

Η σαλμονέλωση πρόκειται για συνήθη λοίμωξη, συνήθως όχι πολύ σοβαρή. Επισκεφθείτε τον γαστρεντερολόγο σας εάν:

  •    Έχετε έντονο πόνο στην κοιλιά
  •    Δεν μπορείτε να φάτε ή να πιείτε
  •    Κάνετε εμετό ή κόπρανα με αίμα
  •    Έχετε υψηλό πυρετό (πάνω από 38°C)

Η σαλμονέλωση είναι μεταδοτική. Τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν από άτομο σε άτομο μέσω της κοπρανο-στοματικής οδού, συνήθως όταν ένα μολυσμένο άτομο δεν πλένει σωστά τα χέρια του μετά τη χρήση της τουαλέτας. Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω μολυσμένων τροφίμων, νερού και επιφανειών.

Οι σωστές πρακτικές υγιεινής, συμπεριλαμβανομένου του συχνού πλυσίματος των χεριών και του ασφαλούς χειρισμού των τροφίμων, είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της εξάπλωσης αυτής της λοίμωξης.

Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς θεραπεύεται

Η σαλμονέλα (σαλμονέλωση) διαγιγνώσκεται με καλλιέργεια κοπράνων. Η λοίμωξη από σαλμονέλα μπορεί να είναι θανατηφόρα, ιδιαίτερα σε ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο κίνδυνος σοβαρής ασθένειας αυξάνεται εάν η λοίμωξη εξαπλωθεί εκτός του εντέρου στην κυκλοφορία του αίματος ή σε άλλα σημεία του σώματος. Η έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη σοβαρών εκβάσεων.

Συνήθως ο γαστρεντερολόγος χορηγεί αντιβίωση ακόμα και αν δεν έχει βγει το αποτέλεσμα της καλλιέργειας, διότι μπορεί να καθυστερήσει 2-3 ημέρες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παντελή Κυραμαργιέ μήπως ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε τη συγκίνηση;

Φωτιά στην Ξάνθη-Ήχησε το 112

Σεισμός 4,4 ρίχτερ στις Στροφάδες

Έκτακτο δελτίο καιρού: Επιδείνωση από βδομάδα με βροχές και πτώση θερμοκρασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα