ΑΘΗΝΑ
02:08
|
08.09.2024
Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Statewatch επικαλείται μνημόνιο της Κομισιόν για μη δεσμευτικά κριτήρια δημιουργίας προφίλ πιθανών τρομοκρατών ή εγκληματιών.
Ε.Ε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε σοβαρή καταγγελία έναντι των αστυνομικών αρχών χωρών μελών της Ε.Ε. προέβη η Μη Κυβερνητική Οργάνωση προστασίας θεμάτων της ιδιωτικής ζωής Statewatch.org αποκαλύπτοντας στην τελευταία έκθεσή της πως χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ολοκληρώσει ένα πλαίσιο «μη δεσμευτικών κριτηρίων που φτιάχνουν το προφίλ προσώπων που μπορεί να χαρακτηριστούν πιθανοί τρομοκράτες ή να αποτελέσουν λόγο ενδιαφέροντος εξαιτίας «βίαιης εξτρεμιστικής απειλής».

Όπως μάλιστα καταγγέλλεται, τα στοιχεία αυτά επιδιώκεται να τροφοδοτήσουν ευρωπαϊκές βάσεις προσωπικών δεδομένων όπως το Πληροφοριακό Σύστημα Σένγκεν (SIS) και της Europol (Europol Information System, EIS), και δη τα προγράμματα «Hydra» και «Traveller».

Η οργάνωση επικαλείται σημείωμα της βελγικής προεδρίας της Ε.Ε. τον Απρίλιο κατά το οποίο το πλαίσιο «νέων κριτηρίων» είναι η προώθηση των στοιχείων «τέτοιων ατόμων» στις ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων και τα πληροφοριακά τους συστήματα (ακόμη και εάν ως τότε δεν έχουν κάνει καμία αξιόποινη πράξη!).

Τα «κριτήρια» φαίνεται να στοχοποιούν δραστηριότητες διαφόρων κοινωνικών ή άλλων ομάδων, μεταξύ των οποίων οι Μουσουλμάνοι ώστε:

«Nα υπάρξει υποστήριξη στην πρόληψη και την καταπολέμηση εγκλημάτων που σχετίζονται με την τρομοκρατία , τα εγκλήματα κατά της ζωής, θέματα προσωπικής ελευθερίας ή περιουσίας, και ποινικές παραβιάσεις από άτομα, ομάδες, δίκτυα ή οργανισμούς που επικαλούνται το Ισλάμ για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους».

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα Travellers αναφέρεται πρόταση «συντονισμού ερευνών σε πληροφορίες και ανάλυση δεδομένων σε ξένους τρομοκράτες και υποστηρίζει τις προσπάθειες των διωκτικών αρχών να τους αντιμετωπίσουν όταν επιστρέφουν στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ π.χ. από χώρες όπως η Συρία ή το Ιράκ».

Το επακριβές πλαίσιο κριτηρίων δεν έχει γίνει γνωστό αλλά έτσι όπως περιγράφεται από την έκθεση της ΜΚΟ Statewatch θυμίζει, τηρουμένων των αναλογίων, τη λεγόμενη «Αστυνομία Σκέψης» από το έργο του Τζορτζ Οργουελ, 1984, ή την ταινία επιστημονικής φαντασίας Minority Report (2002) που βασίστηκε σε διήγημα του σπουδαίου Αμερικανού συγγραφέα Φίλιπ Ντικ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα