ΑΘΗΝΑ
07:30
|
29.06.2024
Συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι έξω από τη γερμανική πρεσβεία στο Κολωνάκι.
80 χρόνια από τη ναζιστική σφαγή στο Δϊστομο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε συγκέντρωση μπροστά στη γερμανική πρεσβεία (Καραολή και Δημητρίου 3, Κολωνάκι) στην Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι, καλεί η ομάδα Γερμανών αντιφασιστών AK Distomo, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ναζιστική σφαγή στο Δίστομο και αίτημα την καταβολή των αποζημιώσεων στους απογόνους των θυμάτων.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:

Στις 10 Ιουνίου 2024 συμπληρώνονται 80 χρόνια από τη σφαγή του Διστόμου από τα SS. Μετά από απόφαση του Εφετείου Λιβαδειάς το 1997, η Γερμανία οφείλει 28 εκατομμύρια ευρώ στους επιζώντες και τους συγγενείς των δολοφονηθέντων. Η Γερμανία αρνείται να καταβάλει οποιαδήποτε πληρωμή και υποστηρίζει ότι, ως κράτος, έχει ασυλία στις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων.

Το 2001 επρόκειτο να αρχίσει η κατάσχεση και ο πλειστηριασμός γερμανικών ακινήτων, όπως για παράδειγμα του Ινστιτούτου Γκαίτε στην Αθήνα. Αλλά ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης αρνήθηκε να εγκρίνει την εκτέλεση.

Συνεπώς, η εκτέλεση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στο εξωτερικό. Μια προσπάθεια έγινε στην Ιταλία. Όμως η Γερμανία προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο αποφάνθηκε το 2012 ότι η αρχή της κρατικής ασυλίας ισχύει και στην περίπτωση των ναζιστικών εγκλημάτων πολέμου.

Τα ιταλικά δικαστήρια διαφώνησαν: Η διαδικασία εκτέλεσης μπορούσε να συνεχιστεί στην Ιταλία.

Ως εκ τούτου, η Γερμανία προσέφυγε εκ νέου στο Διεθνές Δικαστήριο το 2022, υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις των ιταλικών δικαστηρίων ήταν αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο. Στη συνέχεια, η Ιταλία σταμάτησε με νόμο όλες τις διαδικασίες αποζημίωσης για τους Ιταλούς θύματα του εθνικοσοσιαλισμού. Έκτοτε, Ιταλοί μπορούν να διεκδικήσουν μόνο ένα μικρό ποσό αποζημίωσης από ένα ιταλικό κρατικό ταμείο αποζημίωσης.

Αλλά η υπόθεση Δίστομο συνεχίζεται. Στις αρχές Μαρτίου 2024, ένα εφετείο στη Ρώμη αποφάσισε ότι ο νόμος εφαρμόζεται μόνο στα ιταλικά θύματα των ναζί, αλλά όχι στο Δίστομο. Συνεπώς, η απόφαση επιτρέπει την εκτέλεση της ελληνικής δικαστικής απόφασης στην Ιταλία. Το αποτέλεσμα είναι ανοικτό. Πάντως μπορούμε να πούμε ότι η Γερμανία δεν έχει ακόμη καταφέρει να αποποιηθεί την ιστορική της ευθύνη για το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στο Δίστομο.

Απαιτούμε:

Η Γερμανία πρέπει να αποζημιώσει όλα τα θύματα του εθνικοσοσιαλισμού!

Τα ναζιστικά εγκλήματα δεν πρέπει να συγχωρεθούν, η αντιφασιστική αντίσταση δεν πρέπει να ξεχαστεί!

Κοινός αγώνας ενάντια στον αναγεννημένο φασισμό στην Ευρώπη!

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Γυμνοί ποδηλάτες στους δρόμους έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης

Αθήνα: 27 συλλήψεις σε κατάστημα για παράνομα τυχερά παιχνίδια

Ακαθάριστα οικόπεδα: Παίρνει και άλλη παράταση… τελευταία στιγμή

Καμίνια: Έκλεισαν γάτα μέσα σε τσουβάλι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα