ΑΘΗΝΑ
22:59
|
27.06.2024
Προηγήθηκε η αντίδραση της Τουρκίας στη σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή Πολιτιστικών Αγαθών.
Γλυπτά του Παρθενώνα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιθυμία για «ρεαλιστικές λύσεις» στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα και μία «νέα σχέση» με την Ελλάδα εξέφρασε σήμερα εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου μετά από την απρόσμενη αντίδραση της Τουρκίας που δεν αναγνωρίζει το φιρμάνι του αρχαιοκάπηλου Λόρδου Έλγιν.

Η εκπρόσωπος αντιμετωπίζοντας τα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα σαν… «επένδυση» και προσπερνώντας τις κατά καιρούς καταγγελίες για κακή συντήρηση ή εμπορευματοποίηση των γλυπτών ώστε να γίνονται στο χώρο έκθεσης κοκτέιλ πάρτι και «κοινωνικές» εκδηλώσεις πλουσίων, ισχυρίστηκε τα ακόλουθα:

«Το Βρετανικό Μουσείο έχει φροντίσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα για πάνω από δύο αιώνες και η βαθιά επένδυση στα γλυπτά είναι κάτι που έχουμε κοινό με τους Έλληνες εταίρους μας. Ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να διαμορφώσει τη βάση για μία νέα σχέση και για τις ρεαλιστικές λύσεις στις οποίες προσβλέπουμε».

Είχε προηγηθεί η αντίδραση της Τουρκίας στην 24η σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης που έγινε στο Παρίσι μεταξύ 29 και 30 Μαΐου και στην οποία η εκπρόσωπος της Τουρκίας στην UNESCO δήλωσε πως «δεν είναι σε γνώση μας η ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά, η οποία έγινε τότε από τους αποικιοκράτες του Ηνωμένου Βασιλείου».

Πώς σχολίασε τις εξελίξεις η Λίνα Μενδώνη

Μετά από αυτή την εξέλιξη, το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και η αρμόδια υπουργός Λίνα Μενδώνη εξέφρασε ικανοποίηση για τη στάση της Άγκυρας. Σε δήλωση της υπουργού στην ΕΡΤ από τη Ρόσο αναφέρεται πως η συζήτηση γύρω από το «φιρμάνι» του Έλγιν ήταν «ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία της συνόδου».  

Η υπουργός Πολιτισμού

Η ίδια πρόσθεσε:

«Το τοποθετώ εντός εισαγωγικών γιατί αυτό είναι ένα επιχείρημα της βρετανικής πλευράς το οποίο όμως έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι γνήσιο. Δεν υπήρξε ποτέ φιρμάνι οθωμανικό το οποίο έδωσε στον Έλγιν τη δυνατότητα να φερθεί με τη βαρβαρότητα που φέρθηκε στα Γλυπτά του Παρθενώνα. Στη σύνοδο η εκπρόσωπος της Τουρκίας επιβεβαίωσε αυτό το οποίο υποστηρίζει εδώ και χρόνια η ελληνική πλευρά. Ότι δεν υπήρχε φιρμάνι».

Η υπουργός ανέφερε πως η «επιτροπή κατέληξε σε μία σύσταση όπου καλεί τις δύο πλευρές, τη βρετανική και την ελληνική, να επιλύσουν το θέμα αυτό το οποίο χρονίζει αρκετές δεκαετίες. Η Ελλάδα είναι, πάντα, ανοικτή στον διάλογο. Έχει προσπαθήσει και θα συνεχίζει να προσπαθεί, προκειμένου ο μεγάλος εθνικός στόχος, που είναι η ικανοποίηση του εθνικού αιτήματος της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, να γίνει πραγματικότητα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι απειλές της Χεζμπολάχ στα συμπεράσματα της συνόδου της Ε.Ε. για τη Μέση Ανατολή

Προεδρικές εκλογές αύριο στο Ιράν

Στόχος μας η ένταξη στην Ε.Ε., λέει ο Ερντογάν

Τσίπρας: Πρέπει να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για βιώσιμη λύση του Κυπριακού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα